SJEĆANJA

Stara fotografija bazena na Bentbaši probudila mnogo emocija

Hajmo političari ima li ko hrabrosti za ovaj projekat, upitao je Srđan Srdić, vijećnik Opštinskog vijeća Novo Sarajevo

Na kupalištu je znalo biti i nekoliko hiljada ljudi. Facebook

Piše: E. Ma.

10.2.2022

Fotografija poznatog sarajevskog kupališta Bentbaša koja se pojavila na društvenim mrežama izazvala je mnogo sjetnih emocija kod brojnih Sarajlija i posjetitelja glavnog grada koji su uživali na ovom mjestu.

Podsjetimo, ovo kupalište otvoreno je 1902. godine. Na kupalištu je, kako se vidi i na staroj fotografiji, znalo biti nekoliko hiljada ljudi. 



Tokom Drugog svjetskog rata bazen je uništen

Tokom Drugog svjetskog rata bazen je uništen, a na njegovu rekonstrukciju se čekalo sve do kraja 50-ih godina prošlog stoljeća. Tada je napravljen novi bazen u koji je voda ulazila s brane pomoću pumpi, filtrirala se te se ponovo izbacivali van. Uoči Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Bentbaša je ponovo renovirana i pretvorena u moderno kupalište. Bazen nije imao olimpijske norme, a voda koje je korištena je bila iz vodova, te ga je bilo skupo održavati.

Popularno kupalište na Bentbaši bilo je godinama omiljeno okupljalište Sarajlija i gostiju glavnog grada koji su u vrelim ljetnim danima ovdje tražili spas od vrućina.

Mogla se čuti galama i smijeh djece tokom ljetnih dana, a mnoge ljubavi i prijateljstva započeli su na trambulini.


Smijeh i zabava

Svi koji su se ikada kupali na ovom bazenu sjećaju se da je ulaz bio dvije marke, a za one koji nisu imali novca da plate kartu čuvari su znali progledati kroz prste, pa su ih puštali da preskoče ogradu ili zid, a pojedini su ostajali posije zatvaranja bazena da pokupe smeće i tako su zarađivali besplatnu ulaznicu za naredni dan.

No, smijeh je nestao 2009. godine kada su bazeni zatvoreni.

Srđan Srdić, vijećnik Opštinskog vijeća Novo Sarajevo na svom je Facebook profilu iznio i zanimljivu ideju o obnovi nekada najpoznatijih bazena.

- Bio je takozvani mali bazen za neplivače i veliki na čijem je kraju stajala trambulina. Bazeni na Bentbaši (Bembaši), zaista nedostaju nama Sarajlijama! Hajmo političari ima li ko hrabrosti za ovaj projekat - upitao je Srdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.