OPTUŽNICA TUŽILAŠTVA KS

Općinski sud u Sarajevu: Potvrđena optužnica protiv tržišnih inspektora zbog koruptivnih krivičnih djela

Tri inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove Mirza Ademaj, Edina Busuladžić, Alzira Hota, te posrednik Enes Zijadić optuženi za primanje mita, kao i zloupotrebu položaja

Općinski sud u Sarajevu. Arhiv

E. Ć.

11.2.2022

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove Mirze Ademaja, Edine Busuladžić, Alzire Hota te posrednika Enesa Zijadića zbog izvršenja krivičnih djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara i drugih oblika koristi i zlouptreba položaja ili ovlaštenja.

Pored navedenih djela, inspektorica Edina Busuladžić tereti se i za krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Zapisnike sačinjavali na osnovu fotografisane dokumentacije

Optuženi inspektori se terete da su tokom 2021. godine sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su izlazili na teren, tačnije, zapisnike su sačinjavali na osnovu fotografisane dokumentacije koja im je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber od više vlasnika pravnih osoba sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo. 

Sačinjeni zapisnici pritom nisu ni odgovarali stvarnom stanju.


Parfemi i lakovi za nokte vrijedni 603,09 KM

Za navedene nezakonite radnje, a preko optuženog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 300 KM. Također, prilikom kontrole jedne sarajevske parfimerije, inpektorice su bez saglasnosti vlasnika prisvojile više parfema i lakova za nokte i to u vrijednosti od 603,09 KM, pri čime uopće nisu sačinile zapisnik.

Tokom pretresa Edine Busuladžić u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove kod nje je pronađena i opojna droga amfetamin. Inače, navedeni inspektori su nakon određivanja pritvora suspendovani sa posla.

Postupajući tužilac je za glavni pretres predložio sudu saslušanje 14 svjedoka, četiri vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih i ulaganje više od 300 materijalnih dokaza.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.