PODACI IQAIRA

Sarajevo je danas jedan od najzagađenijih gradova na svijetu

boljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, stoji u upozorenju

Sarajevo: Količina PM 2.5 čestica je 60. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

16.2.2022

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, naročito u zimskom periodu jedan je od najzagađenijih gradova u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podaci objavljeni na specijaliziranoj Internet stranici IQAir, pokazuju kako se Sarajevo nalazi na 9. mjestu, s indeksom zagađenosti od 146, dok je danas najzagađeniji grad u svijetu pakistanski Lahore (185).

Kvaliteta zraka u Sarajevu danas je ”nezdrava za osjetljive grupe“. Ujedno, podaci objavljeni na stranici ”Eko akcije“, pokazuju su kako je indeks kvaliteta zraka u Sarajevu 139 i smatra se ”nezdravim za osjetljive grupe”.

Količina PM 2.5 čestica je 60.

- Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani - navedeno je u upozorenju.

Mjerenja na nekoliko lokacija u gradu pokazuju da je kvaliteta zraka nezdrava (Ilidža, Bjelave i ambasada SAD-a), odnosno da postoji umjerena zagađenost (Vijećnica).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.