SARAJEVO

Predstavnici prehrambene industrije otputovali na Expo

Prema najavama organizatora, sedmica hrane predstavlja pet dana neprekidnog učenja, otkrivanja i novih poslovnih pobjeda, rekao je Delić

Treća grupa bh. privrednika. VLADA KANTONA SARAJEVO

A. O.

17.2.2022

Treća grupa bh. privrednika koja, uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na izložbi inovacija i poduzetništva Expo 2020 Dubai su predstavnici prehrambene industrije. Oni su jučer otputovali za Dubai, gdje će boraviti do 20. februara.

Expo tim BiH predstavnicima bh. prehrambene industrije u Dubaiju je organizirao susrete s predstavnicima poslovnih zajednica Maroka, Francuske, Latvije, Argentine, Kostarike, Malezije i Slovačke. Tada će moći razmijeniti iskustva s predstavnicima prehrembene industrije ovih zemalja, uspostaviti nove kontakte i potencijalnu saradnju. Također, upoznat će se s najnovijim trendovima u oblasti proizvodnje hrane u zemljama poznatim po kvalitetnoj prehrambenoj industriji.


Nove poslovne pobjede

Privrednici iz BiH tokom boravka na izložbi Expo imat će priliku i realizirati tzv. business to business (B2B) susrete s kompanijama koje su prethodno dogovorili putem platforme, odnosno B2B aplikacije, koja je sastavni dio paketa podrške Ministarstva privrede KS.

- Privrednici iz oblasti prehrambene industrije borave na izložbi Expo tokom sedmice hrane, u okviru koje se održava i centralni, godišnji forum 'Gulf Food, na kojem će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju s novim svjetskim trendovima koji podrazumijevaju online trgovinu hranom i pićem, novim agrotehnološkim otkrićima i dostignućima, kao i kulinarskim majstorstvima najvećih svjetskih imena kulinarstva. Prema najavama organizatora, sedmica hrane predstavlja pet dana neprekidnog učenja, otkrivanja i novih poslovnih pobjeda - istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Dodao je da je izuzetno zadovoljan što se organizacija predstavljanja BiH odvija prema planu i omogućava predstavnicima industrija da prisustvuju događajima bitnim za razvoj i unapređenje poslovanja.


Odskočna daska

Jedna od kompanija koja će predstavljati bh. prehrambenu industriju na Expou je i "MBA Centar". 

Njihovi predstavnici očekuju da će kontakti uspostavljeni na ovom događaju biti odskočna daska za njihovo daljnje širenje poslovanja, prije svega na tržišta zaljevskih zemalja, ali i ostala međunarodna tržišta.

Osim "MBA Centra" u ovoj biznis grupi su sarajevske kompanije "Brovis", "Akova group", "Contendo"/"Igman Food" i "Ovako", te "Corn Flips" i "Majevica" iz Srebrenika, "Menprom" iz Tuzle i "Balkan GT" iz Visokog.

Kako poručuju, u Dubaiju očekuju uspostavljanje novih poslovnih kontakata i širenje poslovnih mreža, ali i predstavljanje kvalitetnih bh. prehrambenih proizvoda i potencijala ove industrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.