REAKCIJE

Krivić odgovorio Forti nakon objavljenih fotografija: Ostalo vam je samo da se slikate ili kitite tuđim perjem

Ma koliko se Forto trudio predstaviti ga lošim, ostat će upamćeno da je Amer Kapo kao direktor "Skenderije" sa svojim timom i svim radnicima napravio ogroman uspjeh

Krivić i Forto: Zaustavljeni projekti. Avaz

Piše: E. Ma.

17.2.2022

Premijer KS Edin Forto sinoć je, maliciozno, želeći negirati i omalovažiti nečiji višegodišnji rad i trud, objavio fotografije prostorija u "Skenderiji", napisao je na društvenim mrežama Anis Krivić, bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo A(SBB)

Podsjetimo, premijer KS Edin Forto (Naša stranka) na Facebooku je objavio fotografije iz "Skenderije" nakon posjete s novim direktorom Damirom Petrinićem.

- Ovo je nekoliko fotografija dijela Doma mladih. Za neke konkretne korake u kulturi i sportu, potrebno je krenuti od sanacije. Zatečeno stanje ćemo ne samo sanirati nego i vratiti u funkciju - napisao je Forto.



Kapo je od firme gubitaša i pred stečajem, napravio zdravo i reprezentativno preduzeće

Na ovo je reagirao Krivić koji je naveo da se raspitao među uposlenicima i saznao da se prostorije koje je premijer fotografisao nalaze negdje ispod Doma mladih, da nikad nisu obnovljene niti korištene, jer u sklopu Doma mladih postoje moderno opremljeni toaleti.

- Jasno se naslućuje loša namjera premijera. Ali, ma koliko se Forto trudio predstaviti ga lošim, ostat će upamćeno da je Amer Kapo kao direktor "Skenderije" sa svojim timom i svim radnicima napravio ogroman uspjeh, pa je od firme gubitaša i pred stečajem, napravio zdravo i reprezentativno preduzeće. To, na kraju krajeva vide svi koji dođu na plato "Skenderije". Ili dovedu svoju djecu na jednu od dvije, prave ledene plohe u našem gradu. Pošto se Forto, očito u radno i slobodno vrijeme, više voli baviti fotografijom i drušvenim mrežama, nego poslom i obavezama premijera za što je debelo plaćen, pitam se zašto ne objavljuje i druge fotografije iz grada i KS - napisao je Krivić.

On je danas napravio i nekoliko fotografija koje, kako je naveo, na najbolji mogući način predstavljaju i Fortu i njegovu stranku i njegovu Vladu.


Otkad ste došli na čelo Vlade svi kapitalni projekti su obustavljeni

- Premijeru Forto, otkad ste došli na čelo Vlade svi kapitalni projekti su obustavljeni, Nad Sarajevom nema nijednog krana, Gras nam propada, Iskopali ste grad, radnika nigdje, a građane mjesecima ostavili da se pate s javnim prijevozom, grad nikada nije bio prljaviji...Uprite prstom, premijeru, u kapitalni projekt kojim se možete pohvaliti. Nema ga. O katastrofalnoj sigurnosnoj situaciji u KS, o kojoj vi, kako i sami kažete, ne znate ništa, ćemo drugom prilikom. Ostalo vam je samo da se slikate ili kitite tuđim perjem - istakao je Krivić.

Upitao je Fortu šta se dešava sa IT parkom na Šipu.

- Koliko je ljudi za nepunu godinu zaposleno u javom sektoru? Bezbroj... A za vrijeme pandemije 2020. ste zdušno podržavali moratorij na zapošljavanje. Kako sekretar škole na Šipu radi na ugovoru o djelu? Vjerovatno "Sve po zakonu..." Već 4 dana pokušavam dobiti famoznu elektronsku uputnicu za testiranje, toliko o silnoj kuknjavi u vezi puta pacijenta za vrijeme 2020.godine - napisao je Krivić na Facebooku uz objavu nekoliko fotografija koje su, kako je naveo, slika i prilika vaše vlasti i Vlada Kantona Sarajevo.


Ranije je reagirao i bivši direktor "Skenderije" i generalni sekretar SBB-a Amer Kapo.

- Kada sam prije šest godina kao odgovorno lice prvi put kročio u prostore kompleksa Centar Skenderija mogao sam da se bavim fotografijom i fotografisanjem zatečenog stanja dijelova kompleksa koji, nakon rata, i pada krova Ledene dvorane, nažalost nisu doživjeli rekonstrukciju primarno iz razloga jer nisu bili prioritet prije svega zbog nedostatka finansijskih sredstava ali i zbog toga jer su izvršene rekonstrukcije prostora koji već imaju istu ili sličnu namjenu. Vjerovatno bi me tada mnogi upamtili kao fotografa sa materijalom za nekoliko izložbi, a ne kao osobu koja vodi procese ozdravljenja preduzeća sa ogromnim dugovanjima, ugašenim projektima i sajamskim manifestacijama po kojima je Centar Skenderija prije rata bio izuzetno prepoznatljiv.

Stoga mi je uvijek draže objaviti fotografiju iz Doma mladih na kojoj se nalazi kolektiv koji je Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini 🇧🇦 pripremio projekat, koji je za vrijeme njegovog trajanja posjetilo više od 200.000 osoba, što je rekordan broj kada su u pitanju manifestacije od njene izgradnje - napisao je Kapo na Facebooku.

Kako je dodao, rekonstrukcija Doma mladih izvršena je 2006. godine i svi koji su imali priliku da ga posjete znaju kako izgleda, a oni koji nisu bili u mogućnosti njegov izgled mogu pogledati i na službenoj stranici Skenderije.

- Tom rekonstrukcijom nije obuhvaćen dio podrumskog prostora koji se nalazi na objavljenim fotografijama (backstage i toaleti malog amfiteatra) koji se nisu ni koristili svih ovih godina od rata jer postoje zamjenski toaleti i slični prostori. Naravno da i to jednoga dana treba biti kao novo ali u poslovanju morate znati odrediti prioritete, posebno kada se radi o objektu starom više od 50 godina, sa velikim konstrukcijskim problemima, što je pokazao i pad krova Ledene dvorane. I za kraj, izuzetno sam sretan da je za investicije u Centru Skenderija u budžetu KS za 2022. godinu odobreno 7 miliona KM (što je dva puta više nego u posljednih šest godina ukupno)!!! Vjerujem da će biti investirani pametno, vodeći se prije svega prioritetima koje zahtjeva ovakav kompleks, a ja ću kao građanin i zaljubljenik u Skenderiju rado doći da se fotografišem kada radovi budu završeni - naveo je Kapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.