INICIJATIVE

Poturak: Vlada KS da urgentno poduzme aktivnosti na izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora sa Sindikatom policije

Sada imamo situaciju da policajci koji podnose objektivno najveći teret imaju najmanje povećanje plaća

Dževad Poturak. Avaz

Piše: E. Ma.

22.2.2022

Dževad Poturak, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je na današnjoj sjednici inicijativu Vladi KS o izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora koji je nedavno potpisan sa Sindikatom policije.

Kako je naveo, sada imamo situaciju da policajci koji podnose objektivno najveći teret imaju najmanje povećanje jer su potpisnici Kolektivnog ugovora obrazložili da su oni u manjem riziku, na primjer, od njihovih komandira ili policijskog komesara.

- S obzirom da sam i u prethodnom periodu nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora podsjetio na nepravdu koja je učinjena, pokrećem inicijativu prema Vladi KS da urgentno poduzme aktivnosti na izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora u djelu izjednačavanja iznosa postotka dodatka na plaću po osnovu rizika, prirode posla, odgovornosti i složenosti. Za pohvalu su napori Vlade da poboljša položaj policajaca, ali nanesena je šteta – naveo je Poturak.

Dodao je da dodatak treba biti univerzalan tj.isti za sve policijske službenike, kako bi izbjegli ovakve situacije, gdje su policajci kojima je u svakom pogledu najteže svrstani u treću kategoriju,odnosno da je njima najlakše. 

Podsjetimo, u ovom kolektivnom ugovoru napravljene tri kategorije povećanja. 

U prvu kategoriju s dodatkom na plaću u iznosu od 50 posto spadaju policijski službenici raspoređeni u Jedinicu za specijalističku podršku i policijski službenici raspoređeni u Sektor kriminalističke policije (u sjedištu MUP-a KS).

U drugu kategoriju, s dodatkom od 45 posto spadaju policijski službenici kriminalističke policije u policijskim upravama, istražitelji Odjeljenja za saobraćajne istrage, policijski komesar i rukovodioci osnovnih i unutrašnjih organizacionih jedinica Uprave policije.

U treću kategoriju s dodatkom na plaću u iznosu od 40 posto spadaju svi ostali policijski službenici.

Admir Katica, ministar MUP-a KS odgovorio je da je Kolektivni ugovor rezultat dogovora Vlade KS i Sindikata policije. 

- Sindikat i Vlada su se susreli na određenim tačkama i usvojili su Kolektivni ugovor koji značajno poboljšava materijalni status policijskih službenika. Naši policijski službenici imaju, siguran sam, najveće plaće u FBiH - kazao je Katica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.