SKUPTŠINA KS

Arijana Memić pitala Tužilaštvo KS: Šta ste uradili nakon što je Vrhovni sud utvrdio da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći?

Zašto se još čeka na okončanje istrage u predmetu Nadin Smajlović, prošlo je 28 mjeseci

Arijana Memić. Avaz

Piše: E. Ma.

15.3.2022

Arijana Memić, zastupnica Naroda i pravde na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo postavila je pitanje Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Sabini Sarajliji, glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS šta je poduzeto u povodu presude Vrhovnog suda FBiH u slučaju Dženan Memić.


Pisani otpravak presude stigao je 7. februara

- Sarajlija je u septembru 2021. pred zastupnicima i javnosti izjavila da je smrt Dženana Memića posljedica saobraćajne nesreće te da čeka presudu Vrhovnog suda. Također, 14. januara je u emisiji "Polis" izjavila da čeka presudu Vrhovnog suda te da će tada odlučiti kakve će radnje poduzeti u ovom predmetu. Pisani otpravak presude stigao je 7. februara u kome je navedeno da Tužilaštvo KS nijednim dokazom nije dokazalo da je Dženan Memić stradao kako piše u optužnici Kantonalnog tužilaštva. Odgovorite koje su vaše prve radnje po otpravku Vrhovnog suda, koje ste mjere poduzeli toga dana, sutradan, s obzirom da je prošlo više od mjesec dana - kazala je Memić.

S obzirom na sadržaj presude, Memić je upitala Sarajliju šta je poduzela protiv tužilaca koji su zastupali lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću te koje su radnje poduzeli u saradnji s MUP-om KS za pokretanje istrage za krivično djelo ubistvo.


Da li su saslušani prijavljeni ljekari i u kojem svojstvu

Ona je postavila pitanje i za slučaj djevojčice Nadin Smajlović koju su odbili liječiti na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Zašto se još čeka na okončanje istrage u tom predmetu i da li su ispitani svjedoci, da li su saslušani prijavljeni ljekari i u kojem svojstvu, da li ste utvrdili štetne psoljedice radnje po život i zdravlje djevojčice, jeste li izvršili procjenu mogućih posljedica po zdravlje djeteta, da li ste angažirali vještaka medicinske struke. Prema rečima Sarajlije, ovaj predmet je prioritet a već 28 mjeseci nemam nikakve tužilačke odluke - navela je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.