DOBRE VIJESTI

Općina Centar Sarajevo stipendira 692 učenika i studenta

Danas je ugovore potpisalo 40 dobitnika stipendije, dok će ostali biti naknadno obaviješteni o terminu potpisivanja

Učenici potpisali ugovore. OPĆINA CENTAR

A. O.

16.3.2022

U velikoj sali Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“ za školsku 2021/2022. godinu koju ova lokalna zajednica dodjeljuje srednjoškolcima i studentima sa visokim prosjekom ocjena u cilju podrške njihovom daljem školovanju. 

Općina je za ovu namjenu u budžetu izdvojila 625.000 KM.

Danas je ugovore potpisalo 40 dobitnika stipendije, dok će ostali biti naknadno obaviješteni o terminu potpisivanja.

Nakon završene konkursne procedure i bodovanja po utvrđenim kriterijima, odabrano je 692 stipendista. Među njima su 172 nadarena srednjoškolaca koji će za deset mjeseci nastavne godine dobiti po 90 KM, a po 110 KM mjesečno će dobiti 85 nadarenih studenata.


Ispunjavanje kriterija

Stipendije od 70 KM mjesečno će dobiti 214 učenika srednjih škola, a po 100 KM mjesečno 221 student.

- Nama je stalo da svi oni koji ispunjavaju kriterije, dobiju svoju stipendiju. Mi smo i prošle godine imali jako puno i učenika i studenata koji su ispunjavali uslove, ali u tom trenutku nije bilo finansijskih sredstava. Međutim, rebalansom budžeta smo i to obezbijedili. Tako ćemo uraditi i ove godine. Dakle, nema diskriminacije radi nedostatka novca, daćemo sve od sebe da svi oni koji sad trenutno nisu obuhvaćeni ovim sredstvima, svoju stipendiju dobiju poslije rebalansa budžeta, poručio je načelnik Mandić.

Čestitkama se pridružio i predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo koji je istakao da će Općinsko vijeće Centar i dalje nastaviti sa ovakvim vidom podrške.

- Ovo je samo jedan od načina finansijske podrške Općine Centar prema mladima koji trebaju nastaviti da uče, rade i da ne razmišljaju o odlasku iz naše zemlje - kazao je Đozo.


Dodatna motivacija

Kamran Karić, učenik Druge gimnazije je prilikom potpisivanja ugovora istakao da stipendija za njega predstavlja dodatnu motivaciju i veliku pomoć jer pohađa smjer koji se plaća, tako da će uveliko olakšati nastavak školovanja.

Najla Čeljo, studentica druge godine fakulteta je iskazala zahvalnost Općini Centar koja godinama nagrađuje znanje.

-Meni je ovo velika motivacija i mnogo cijenim to što Općina nagrađuje naše uspjehe. Svakako da će ova stipendija pomoći pri finansiranju svih obaveza koje imam prilikom školovanja, naglasila je Najla.

Dodjeli stipendija su prisustvovali i dopredsjedavajuća Ira Adilagić te vijećnici, Samir Fazlić, Velija Katica, Đenan Mulić i Hidajet Porić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.