SARAJEVO

Počinju aktivnosti usmjerene na prevenciju kockanja učenika srednjih škola

Važno je osnažiti nastavnike, roditelje ali i širu društvenu zajednicu, kako bi zajedničkim i sihronizovanim aktivnostima postigli rezultate

Počela trodnevna edukacija profesora i stručnih saradnika srednjih škola. Vlada KS

Piše: E. Ma.

24.3.2022

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji sa Udruženjem za prevenciju ovisnosti NARKO - NE, počinje aktivnosti usmjerene na prevenciju kockanja učenika srednjih škola.

Danas je počela trodnevna edukacija profesora i stručnih saradnika srednjih škola, nakon čega će se pristupiti primjeni pilot programa prevencije kockanja mladih u šest srednjih škola Kantona Sarajevo. 

Edukatori su profesori iz Zagreba

Nakon evaluacije ishoda tog programa, planirano je da se on primjenjuje u svim srednjim školama od početka školske 2022/2023. godine.

Edukatori su profesori sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji program prevencije kockanja mladih u Hrvatskoj provode od 2010. godine.

Trodnevnu edukaciju otvorila je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović. Tom prilikom ona je kazala da je važno osnažiti nastavnike, roditelje ali i širu društvenu zajednicu, kako bi zajedničkim i sihronizovanim aktivnostima postigli rezultate. Kako je istakla, djeca, odnosno mladi uče po modelu, te je socijalni kontekst odgoja gotovo ključan u razvoju mlade osobe.



Prevencija različitih oblika ovisničkih ponašanja trebala bi početi dosta ranije

- Porodice, škole, vršnjačke skupine, mediji, društvena zajednica moraju podržavati isti sistem vrijednosti, a preventivni programi upravo moraju obuhvatiti sva područja života mlade osobe. Sigurna sam da će ova trodnevna edukacija motivirati i osnažiti profesionalce da se aktivno uključe u prevenciju kockanja mladih, za početak u srednjim školama, ali sam mišljenja da bi sa prevencijom različitih oblika ovisničkih ponašanja trebalo početi dosta ranije. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će i dalje pružati podršku aktivnostima koje su u funkciji zaštite djece i mladih, prevenciji riziko faktora i povećanja zaštitnih faktora na svim područjima života mlade osobe - navela je ministrica Hota-Muminović.

Prisutnima se obratio i direktor Udruženja NARKO-NE Amir Hasanović, koji je zahvalio ministrici na prepoznatom značaju ovog programa. Objasnio je da će program koji se niz godina provodi u Hrvatskoj, nakon evaluacije biti prilagođen kontekstu i potrebama mladih u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.