SARAJEVO

Na šehidskom mezarju Kovači položeno 39 ruža za poginule pripadnike Odreda policije "Bosna"

Na početku opsade našeg grada i agresije na BiH, velikoj većini odnosno svima nama pripadnicima tadašnjih samoorganizovanih i slabo naoružanih jedinica, poznati „Vikićevi specijalci“ bili su uzor i najbolji primjer spremnosti i opremljenosti

Piše: E. Ma.

5.4.2022

S obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U organizaciji Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“ Kantona Sarajevo, a povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja ovog odreda za specijalne namjene, danas je na šehidskom mezarju Kovači upriličen obilazak i polaganje cvijeća, te odavanje dužne počasti poginulim pripadnicima Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH - Odred policije „Bosna“.

Cvijeće je prvo položeno ispred spomen-obilježja na Kovačima nakon čega su delegacije obišle i položile cvijeće na mezar rahmetli prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića.



Veliko povjerenje

Delegacije su potom položile i 39 ruža na mezarja 39 poginulih pripadnika Odreda „Bosna“ koji su svoje živote dali za obranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

U ime Općine Centar današnjem obilježavanju godišnjice Odreda policije „Bosna“ prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i vijećnik Hidajet Porić.

– Na početku opsade našeg grada i agresije na našu domovinu, velikoj većini odnosno svima nama pripadnicima tadašnjih samoorganizovanih i slabo naoružanih jedinica, poznati „Vikićevi specijalci“ bili su uzor i najbolji primjer spremnosti i opremljenosti kojoj smo i mi tada težili. Oni su imali veliki značaj i ulogu u odbrani naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. A mi smo imali veliko povjerenje u sve njih, jer su bili dobro obučena i organizovana policijska formacija. Imao sam čast da prvo kao pripadnik tadašnjeg Centra službi bezbjednosti Sarajevo(CSB) koji je djelovao u okviru MUP-a RBiH, a kasnije i kao pripadnik i oficir Armije RBiH intenzivno i neposredno sarađujem sa pripadnicima ovog odreda, kao i sa pripadnicima Odreda “Lasta“, koji su tokom proteklog rata obišli sva ratišta u cijeloj Bosni i Hercegovini. Samo tako, to jeste zajedničkim snagama, uspjeli smo odbraniti naše Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu, prisjetio se predsjedavajući Đozo.


Počasni gosti

Današnjem polaganju cvijeća su također prisustvovali i kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, nekadašnji pripadnik Odreda „Bosna“, ratni komandanti ove jedinice Dragan Vikić i Kemal Ademović, te kao počasni gosti - veterani iz Slovenije.

Tokom dana delegacije su također obišle i položile cvijeće na groblju Lav, katoličkom groblju „Sveti Josip“, te šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu na Koševu.

Istim povodom večeras će biti održana i Svečana akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.