UNIVERZITET U SARAJEVU

Sporazum o realizaciji „Projekta urbane transformacije Sarajeva“ bit će potpisan naredne sedmice

Otvaranje izložbe ujedno je i otvaranje “Studija urbanog dizajna Sarajevo”, radnom i prezentacijskom prostoru projekta

Novi projekat. UNSA

A. O.

8.4.2022

Potpisivanje Sporazuma o realizaciji „Projekta urbane transformacije Sarajeva“ između ETH Zurich, Univerziteta u Sarajevu i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo bit će upriličeno u utorak 12. aprila 2022. godine sa početkom u 11:00 sati u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II).


Projekat urbane transformacije

Sporazum će potpisati Hubert Klumpner sa Švicarskog Instituta za tehnologiju u Cirihu (ETH Zurich), Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), Adnan Pašić sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) ) i gospodin Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (SCIPD).

Projekat urbane transformacije Sarajeva je četverogodišnji interdisciplinarni projekat, finansiran od Švicarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), koji putem transparentnih i inkluzivnih pristupa urbanističkom planiranju doprinosi pozitivnom ekonomskom razvoju zasnovanom na klimatskoj otpornosti i održivom urbanom planiranju.


Otvaranje izložbe

Potpisivanje Sporazuma bit će popraćeno otvaranjem izložbe “Klimatski koridori Sarajevo” 11. aprila u 17 sati, sa radovima studenata sa ETH Cirih (Zurich) i UNSA, a koja prikazuje integrirane urbanističke strategije i dizajn prototipskih arhitektonskih projekata za Sarajevo. 

Otvaranje izložbe ujedno je i otvaranje “Studija urbanog dizajna Sarajevo”, radnom i prezentacijskom prostoru projekta koji djeluje kao simbioza dizajna i imaginacije sa sarajevskom javnošću i svim zainteresovanim tokom realizacije projekta UTPS. Dana 12. aprila u 20:00 sati „Studiju urbanog dizajna Sarajevo“ bit će održane Noći arhitekture sa temom „Urbana transformacija“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.