OBRAZOVANJE

Resorno ministarstvo raspisalo diskriminirajući tender: Sarajevski izdavači ostaju bez posla

Nije nam jasno zašto se ukida dosadašnja praksa, kaže Alagić

Jasmina Alagić, Naida Hota Muminović. Avaz

Piše: A. Nalo

16.4.2022

Ministarstvo odgoja i obrazovanja, na čijem čelu je Naida Hota-Muminović, nedavno je na Portalu javnih nabavki objavilo tender za otkup udžbenika od petog do devetog razreda, i to za svu djecu s područja Kantona Sarajevo. Međutim, ove godine, kako saznajemo, tender je raspisan u drugačijem formatu, prema novim uvjetima…

Potvrdila nam je to Jasmina Alagić iz „Bosanske knjige“, koja je za „Avaz“ govorila i u ime izdavača „Svjetlost“, „Malik“, „Buybook“, „Sarajevo Publishing“, "Bosanska riječ"… Kako kaže, za njih ovakav tender nije prihvatljiv i smatraju ga diskriminirajućim za sarajevske izvođače jer je raspisan po razredima, a ne izdavačima, kao što je bila praksa u svim kantonima.


Postojeća uredba

Do sada se prakticiralo i to da škole dostave spiskove udžbenika po kojima rade, a onda Ministarstvo raspiše tender po lotovima na koje izdavači apliciraju. To je sada promijenjeno.

- Svi izdavači pročitali su tender jer se svake godine javljamo na njega, kao i u drugim kantonima. Prvenstveno nije nam bilo jasno otkud takav tender jer nikada niti jedno ministarstvo nije raspisalo tender da otkup ide po razredima, nego su se raspisivali po izdavačima, da bismo mi mogli odgovoriti na njega. Na ovaj tender, po razredima, nijedan izdavač se ne može javiti jer mi nemamo sve udžbenike za jedan razred - kazala je Alagić.

Prema njenim riječima, za sarajevske izdavače diskriminirajuće je to što se na ovaj način daje prednost onima koji dolaze iz Tuzle i Zenice, a koji su prije dvije godine sve izdavače iz KS izbacili iz svojih kantona.

 izdavači iz Zenice i Tuzle, a oni iz Sarajeva da stave ključ u bravu, otpuste radnike... - naglasila je Alagić.


Pisali Forti

- Reagirali smo s nekoliko pitanja prema premijeru Edinu Forti i resornom ministarstvu. Nažalost, od ministrice Hota-Muminović dobili smo odgovor da tender, takav kakav jeste, neće biti promijenjen i da ostaje. Nije nam jasno zašto se ukida dosadašnja praksa, koja je aktuelna 20 godina unazad. Sad će se sve to ukinuti, uvest će se jedan udžbenik i jedan izdavač, što nije uredu - rekla je Alagić.

Za izdavače poseban problem predstavlja deveti razred, gdje se na tender niko ne može javiti jer je tu zastupljen princip jedan predmet-jedan udžbenik.

- Svako od nas ima jedan udžbenik ili, eventualno, dva za neki predmet i ništa više. Puno je pitanja na koja bi trebalo odgovoriti prije realizacije tendera. Ako su nam djeca na prvom mjestu, mislim da ovakvim tenderom oni upravo gube. Mislimo da je upitno i to da li se tender uopće može ispoštovati do kraja ili će ga dobiti izdavači iz Zenice i Tuzle, a oni iz Sarajeva da stave ključ u bravu, otpuste radnike... - naglasila je Alagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.