RJEŠAVANJE ZBRKE

Mirza Čelik traži izmjenu Poslovnika Skupštine KS: Materijale slati samo emailom

Zadnja sjednica je prekinuta nakon što su se SDA i DF pozvale na Poslovnik, iako su na dnevnom redu bile mnoge važne teme

Mirza Čelik. Arhiv

Piše: D. H.

16.4.2022

Posljednja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta zbog toga što potrebni materijali nisu dostavljeni i u štampanoj formi, što su zahtijevali zastupnici SDA i DF-a jer je što je propisano Poslovnikom.

Ovo je prethodnih dana izazvalo velike sukobe i tenzije u javnosti.

Zastupnik DF-a Mirza Čelik  DF-a sada je uputio prijedlog o izmjeni Poslovnika.



Poslovnik je moguće izmijeniti većinom glasova

Čelik predlaže da se Poslovnik Skupštine KS dopuni na način da se izmijeni stav 1. u na način da se definira da svi materijali prilikom sazivanja različitih sjednica budu dostavljani zastupnicima, predsjednicima radnih tijela, vladi i ostalim učesnicima  samo putem emaila.

Poslovnik je moguće izmijeniti većinom glasova zastupnika, što znači da bi ovaj prijedlog trebalo da lako bude usvojen usvojen u Skupštini KS, s obzirom da je vladajuća koalicija i ranije dostavljala materijale elektronski.

Prije dvije godine donesen je Zaključak u Skupštini KS kojim su se zastupnici dogovorili da će materijale dostavljati samo u elektronskom obliku, međutim Poslovnik nikad nije izmijenjen, a sud je ocijenio da Zaključak ne može biti iznad Poslovanika. Zato su na posljednjoj sjednici, SDA i DF tražile da se ispoštuje Poslovnik i materijali dostave i štampano.


Zašto nije izmijenjen Poslovnik

Zadnja sjednica je prekinuta nakon što su se SDA i DF pozvale na Poslovnik, iako su na dnevnom redu bile mnoge važne teme.

Ubrzo je na Kolegiju zakazana nova sjednica, a dogovoreno je da će sav materijal biti ištampan, kako i stoji u Poslovniku. S obzirom na obimnost sljedeće sjednice koja će imati čak 60-ak tačaka, štampanje i dostavljanje materijala koštat će skoro 15.000 KM.

Ukoliko Čelikov prijedlog bude usvojen, ogroman novac će biti ušteđen, a nejasno je zašto zastarjeli Poslovnik, u kojem stoji obaveza dostavljanja materijala na papiru, nije odavno izmijenjen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.