POKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Oglasili se iz SPUS-a: Ministri Vlade KS sinhronizovano ruše studentski standard i oduzimaju studentska prava

Uzevši u obzir da veliki postotak studenata Univerziteta u Sarajevu, nema prebivalište u KS, postavlja se pitanje gdje će svi ti studenti ostvarivati prava zdravstvene zaštite, poručili su

Članovi SPUS-a na jednoj od sjednica. FACEBOOK

A. O.

19.4.2022

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu oglasio se povodom gašenja studentske poliklinike.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

- Nedugo nakon što je studentsku javnost uzdrmala informacija da se Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade ponovno odlučilo da pred zastupnike Skupštine KS stavi i prelomi preko koljena diskriminatorni Zakon o visokom obrazovanju u tekstu koji je podudaran onom zbog kojeg je ministrica Husić-Mehmedović podnijela ostavku, Ministarstvo zdravstva i ministar Vranić se odlučuju na potez reorganizacije, tj gašenja studentske poliklinike.


Nakon što je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu 1949. osnovan, njegov kraj bi mogao biti doživljen 2022. godine, čime bi Vlada premijera Forte ostvarila dugogodišnji cilj gašenja Zavoda. Svjesni atraktivne lokacije o kojoj se u više navrata pisalo da je zabilježena za kupovinu od strane privatnih investitora, ne možemo a da ne posumnjamo u namjere iza ovog postupka.

Uzevši u obzir da veliki postotak studenata Univerziteta u Sarajevu, nema prebivalište u Kantonu Sarajevu, postavlja se pitanje gdje će svi ti studenti ostvarivati prava zdravstvene zaštite?

Svjesni činjenice da sistem zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo treba reformu, ne može se ta reforma svesti na gašenje samo jedne ustanove, barem ne dok vlast ne predvidi kvalitetnu alternativu za pružanje zdravstvene zaštite svim studentima.


Apelujemo na studente

Apelujemo da studenti koji nemaju prebivalište u Kantonu Sarajevu ne smiju ni na koji način biti diskriminisani, a ovim postupcima se umanjuje njihova važnost i dovode se u situaciju koja predstavlja objektivnu opasnost po zdravlje.

SPUS poziva ministra Harisa Vranića, profesora na jednom od privatnih fakulteta u Kantonu Sarajevo, da pod hitno temeljno obrazloži studentima i zainteresovanoj javnosti, na koji način planira omogućiti zdravstvenu zaštitu više od 26.000 studenata Univerziteta u Sarajevu.

Svjesni da domovi zdravlja, u svom preopterećenom radu, dodatno opterećeni bi bili konačan udarac prema krahu zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo - poručili su iz SPUS-a. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.