SUFINANSIRANJE PROJKEATA

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo javne pozive za zaštitu životinja

On je istakao i da su ovo javni poziv za veterinarske stanice i organizacije, privatne i javne

Adnan Delić. VLADA KS

A. O.

25.4.2022

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas dva javna poziva za realizaciju Programa zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području Kantona Sarajevo za 2022. godinu. 

Ovaj Program podrazumijeva sufinansiranje projekata i aktivnosti veterinarskih organizacija s područja Kantona Sarajevo namijenjenih za provođenje aktivnosti i mjera razvoja i unapređenja javnog veterinarskog zdravlja i sigurnosti hrane na području Kantona.


Zastupljenost salmonele

Osim projekata dijagnostičkih ispitivanja životinja koji, između ostalog, podrazumijevaju ispitivanje zastupljenosti salmonele u proizvodima animalnog porijekla, monitoringa parazitarnih oboljenja životinja, te projekata kontrole zdravlja vimena krava mastitis testovima, nadoknade šteta za ubijene i zaklane životinje, kao i za uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, provođenja eutanazije i dezinfekcije, finansiranja pojedinačnih projekata značajnih za veterinarsko - javno zdravstvo Kantona, jedan od ovih javnih poziva raspisan je i za realizaciju projekta vakcinacije, dehelmintizacije i identifikacije, te sterilizacije/kastracije pasa i mačaka, projekta koji je izazvao veliko interesovanje građana Kantona Sarajevo.

- Po objavljivanju Programa veterinarsko – javnog zdravlja za 2022. godinu imali smo niz upita građana kad će se početi realizirati program besplatnih pregleda i sterilizacije, odnosno kastracije pasa i mačaka i ima li uvjeta koje vlasnici životinja moraju ispuniti kako bi imali pravo na ovaj program. Obzirom da Ministarstvo privrede sredstva ne može dodijeliti bez javnog poziva, a zbog velikog interesovanja građana, učinili smo sve što smo mogli da ove javne pozive što prije objavimo kako bi se programi počeli realizirati - naveo je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.


Veterinarske organizacije

On je istakao i da su ovo javni poziv za veterinarske stanice i organizacije, privatne i javne, kojima će po okončanju javnih poziva i objave rezultata biti dodijeljena sredstva za sufinansiranje navedenih projekata.

- Veterinarske organizacije koje prođu javne pozive za programe iz oblasti zaštite zdravlja životinja za 2022. godinu potpisat će sporazume s Ministarstvom privrede i odmah nakon toga programi će se moći realizirati. Mi ćemo svakako objaviti koje su organizacije prošle javne pozive i građani će u jednoj od njih moći liječiti svoje ljubimce besplatno tokom čitave godine. Što se tiče ovog programa zaštite zdravlja mačaka i pasa, on se naravno odnosi i na životinje bez vlasničkog staranja - pojasnio je ministar Delić.

Javni pozivi otvoreni su 15 dana od dana objavljivanja u "Dnevnom avazu" i web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.