APARAT ZA PREGLED

U Općoj bolnici uvedena savremena dijagnostička metoda: Endoskopski ultrazvuk, prvom pacijentu urađen pregled i biopsija

Uvođenjem u proceduru ove korisne i visoko pouzdane dijagnostike olakšat će preglede pacijentima sa problemima crijeva

Uposlenici Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš". PRESS SLUŽBA

A. O.

28.4.2022

Interventni Endoskopski ultrazvuk ( EUS ) medicinski aparat za pregled tkiva i organa koji se nalaze u abdomenu u neposrednoj blizini želudca i tankog crijeva, a posebno pregled gušterače kao i tumora koji rastu u zidu probavne cijevi, od jučer je dostupan pacijentima u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ .


Bioptički uzorak tkiva

Ovim pregledom se može uzeti i bioptički uzorak tkiva radi patohistološke verifikacije tkiva tumora, kako bi se planirao dalji tok liječenja kao što su operativni zahvat, kemoterapija ili radioterapija.

Tim medicinskih profesionalaca u sastavu Azra Husić-Selimović, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog, Amir Selimagić, spec.interne medicine i specijalizant gastroenterologije i Indira Zoranić, med. sestra sa odjela gastroenterologije Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ danas su uradili ovom metodom pregled i biopsiju pacijenta sa kompliciranim tumorom pankreasa. Tokom zahvata, koji je prošao u najboljem redu, pacijent je bio u uspavanom stanju.


Efikasno liječenje

Uvođenjem u proceduru ove korisne i visoko pouzdane dijagnostike olakšat će preglede pacijentima sa problemima crijeva, ali i put za efikasno liječenje.

Svi zdravstveni osiguranici iz Kantona Sarajevo, kojima je ova usluga potrebna, mogu je dobiti u Općoj bolnici besplatno, kao i pacijenti iz drugih kantona uz odobrenje matičnog zavoda zdravstveng osiguranja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.