ŠEF KLUBA SBB-A

Zvonko Marić: Budući komunalni policajci će nositi palice

Na dnevnom redu je i Zakon o visokom obrazovanju, koji redovno izaziva mnogo polemike, a prethodni put kada je bio na dnevnom redu ministrica visokog obrazovanja je podnijela ostavku

Zvonko Marić: Na dnevnom redu je manjkav Zakon u visokom obrazovanju. AGENCIJE

Piše: S. Spahić

8.5.2022

Sutra se nastavlja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a tim povodom smo razgovarali sa šefom kluba SBB-a Zvonkom Marićem.

On je za portal "Avaza" rekao da se Zakonom o komunalnoj policiji pokušava uvesti kontrola nad komunalnom policijom, a da je sramotno da će budući komunalni policajci nositi palicu.

Centar Vladimir Nazor

- Na dnevnom redu su veoma važne tačke dnevnog reda. Izdvojio bih izmjene Zakona o šumama, koji je vrlo diskutabilan. Govorio sam i o ovom zakonu i dok je bio u formi nacrta, te ukazivao na nedostatke te rekao da je on puno lošiji od postojećeg. Očigledno je da predlagači nisu uvažili primjedbe koje smo mi imali. Vrlo je upitno da li ćemo taj zakon podržati - rekao je Zvonko Marić.

Na dnevnom redu je i Zakon o visokom obrazovanju, koji redovno izaziva mnogo polemike, a prethodni put kada je bio na dnevnom redu ministrica visokog obrazovanja je podnijela ostavku. 

- Puno je manjkavosti i nedostataka u ovom prijedlogu. SBB je napravio temeljitu analizu ovog prijedloga, jer ga smatramo prevažnim. Mislim da je neprihvatljivo da tako važan Zakon ima toliko nedostataka - kazao je. 

Kako kaže, skandalozno je i da se planiraju ukinuti prepoznatljive i svrsishodne radionice u Centru Vladimir Nazor i ne zna se kakva je sudbina štićenika te ustanove, jer su prepušteni sami sebi. 

Osnivanje nove agencije

- Ne razumijem zašto nakon srednjoškolskog obrazovanja prepuštaju ih ulici, ne znamo šta se poslije obrazovanja dešavanja s njima i društvo ne brine dalje o tim ljudima. Kada je riječ o socijalnoj politici i nezbrinutoj djeci na Bjelavama, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku plaća njihov smještaj u studentskim domovima - naveo je.

Ukazao je Marić i na nelogičnost gašenja Agencije za privatizaciju i osnivanja nove Agencije za privlačenje investicija i privatizaciju, umjesto da se postojećoj pridoda samo privlačenje investicija.  

Zakon o komunalnoj policiji je također sporan, jer se uvodi kontrola ili nadzor nad kompletnom komunalnom privredom uvodeći komunalnu policiju.

- Ono što mi je posebno zasmetalo je da će budući komunalni policajci imati palicu i sprej, što je apsolutno neprihvatljivo - zaključio je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.