MOGUĆE ALERGIJE

U zraku Kantona Sarajevo konstatovano prisustvo polena drvenastih biljaka

Konstatovan je, također, i polen brojnih hortikulturnih biljaka, između ostalog, polen tise i čempresa

A. O.

Prisutan polen u zraku

Foto: ILUSTARCIJA


Uvidom u narativne izvještaje za period mart-maj, koji pripremaju Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” i Laboratorija za palinologiju u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, na mjernoj stanici koja je pozicionirana na niskoj zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta na Pofalićima konstatovan je prisustvo samo polena drvenastih biljaka u zraku.

U izvještajima ističu i kako se najviše javljao polen breze, graba, borova, bukve, tise, čempresa, vrbe i topole, kao i da je među ovim drvenastim biljkama najalergeniji polen breze, graba i borova.

Variranje koncentracije

Naglašavaju kako je navedeni polen drvenastih biljaka registrovan tokom ranog proljetnog aspekta, kao i da su se nešto veće koncentracije zadržale i tokom kasnog proljetnog aspekta.

- Važno je napomenuti i da je prvi konstatovani maksimum - maksimum polinacije drvenastih biljaka pri kraju, te da nakon njega vrlo brzo počinje drugi maksimum cvjetanja alergenih biljaka - maksimum polinacije polena trava. Konstatovan je, također, i polen brojnih hortikulturnih biljaka, između ostalog, polen tise i čempresa - navode u izvještajima.

Dodaju i kako je nešto manje prisutan polen bukve, lipe, vrbe i topole, kao i da su među glavnim razlozima ovoj pojavi nepovoljni klimatski uslovi.

- Variranje koncentracije polena alergenih biljaka je u skladu sa vremenskim prilikama, pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije - potcrtavaju dalje u ovim izvještajima.

Posjeta ljekaru

Najavljuju i kako se praćenjem fenologije biljaka u Kantonu Sarajevo proteklih sedmica te uvidom u Polenski kalendar, tokom naredne sedmice može očekivati blagi pad polena drveća i povećanje polena trava i ostalih zeljastih biljaka.

- Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka preporučuje se da izbjegavaju parkovske površine, te da više vremena provode u planinskim ekosistemima tj. iznad gornje granice šume u okviru planinskih livada. Tokom perioda cvjetanja trava potrebno je da izbjegavaju travnate površine, posebno one koje nisu uređene i koje su napuštene - poručuju u izvještajima.

Preporučuju, u cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične općenito na polen kako drvenastih tako i zeljastih biljaka da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u zraku.

- Osobe koje imaju učestale alergijske reakcije preporučujemo posjetu ljekaru - zaključuju u ovim izvještajima.

NA VRH

Podijeli članak na