JAVAŠLUK

Mještani tvrde da "Rad" ne odvozi smeće, iz firme se pravdaju: Ne možemo proći od automobila

U ovim slučajevima KJKP "Rad" kontaktira policiju i eko-redara, odnosno MUP KS

Piše: A. Č.

13.5.2022

Smeće danima na ulicama sarajevskog naselja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Redakciji portala "Avaza" javili su se mještani sarajevskog naselja Buča Potok žaleći se na rad komunalnog preduzeća "Rad". 

Kako su nam rekli u pojedinim ulicama ovog naselja danima nije odvezeno smeće.

- "Rad" izostaje već svije vožnje. Svake subote i srijede kupe smeće u njihovom manjem vozilu. Prošlu subotu nisu došli, a ni u srijedu. Kontaktirao sam ih misleći da su slučajno preskočili vožnju. Pitali su me u kojoj općini živim. Spojili su me sa šefom i rekli su mi da nema goriva - rekao nam je jedan mještanin ovog naselja.



Nepropisno parkirana vozila

Povodom navoda mještana Buča Potoka kontaktirali smo portparola ovog preduzeća Mirzu Ramića. On nam je rekao da radnici nisu odvezli smeće jer nisu mogli pristupiti.

- Na pojedinim lokacijama imamo nepropisno parkirana vozila. Na pojedinim mjestima jedva se provuku putnička vozila, a ne mi sa kamionima. Koliko god pokušavali, trubili, nismo imali mogućnost da djelujemo. Zbog toga je preskočen ovaj dio. Već tri-četiri dana imamo više takvih situacija ne samo u Buča Potoku nego i u Velešićima, Koševskom Brdu... - rekao nam je Ramić.

Najavio je da će već danas ponovo obići ove ulice.

- To se desilo ne našom greškom, nego se to desilo zbog nepropisno parkiranih vozila. Imali smo i dva kvara na gumama. Došlo je do pucanja guma i to je riješeno. Tada se kasnilo sa odvozom smeća svega dva tri sata - rekao je Ramić.


Nerijetko zovu i pauk-službu

U ovim slučajevima KJKP "Rad" kontaktira policiju i eko redara, odnosno MUP KS.

- Takvu situaciju smo imali na Koševskom Brdu. Vozilo je bilo parkirano ispred kontejnera i tri od četiri nisu mogla biti ispražnjena. U tom slučaju je pozvana eko policija. To se desilo 7. maja u subotu. Jučer smo dobili informaciju da je pokrenut prekršajni postupak protiv vlasnika vozila - rekao je Ramić.

U ovakvim slučajevima nerijetko zovu i pauk-službu.

Ipak, aktivnosti KJKP "Rad" obavljaju se shodno utvrđenom operativnom planu i programu. Iako je poništen tender za nabavku goriva u oktobru prošle godine, aktivnosti ovog preduzeća nisu prestale.

- Iako je prije sedam-osam mjeseci bila priča da ćemo prestati s radom zbog nedostatka griva, mi ipak radimo. Odluka Vlade Kantona Sarajevo postoji, kojom se vrši dopremanje količina goriva potrebnih za obavljanje redovnih i vanrednih aktivnosti. Vanredne aktivnosti su poput situacija kakve su bile tokom poplava krajem prošle godine - kazao je Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.