SKUPŠTINA KS

Uprkos kritikama zbog velikih ovlaštenja za korištenje represije usvojen nacrt Zakona o komunalnoj policiji

Bitno je da postoji sistem kažnjavanja građana, ali i pravnih lica koji ne rade svoj posao, rekao je ministar Hadžiahmetović

Usvojen nacrt Zakona o komunalnoj policiji. SCREENSHOT

Piše: S. S.

16.5.2022

Skupština KS je usvojila nacrt Zakona o komunalnoj policiji. Za ovaj nacrt zakona su glasala 22 zastupnika, protiv su bila dva zastupnika.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović je rekao da svi veći gradovi imaju komunalnu policiju, od Banje Luke, Beograda, Podgorice do Zagreba.

60 dana

- Istočno Sarajevo i Banja Luka, da ne idemo van BiH imaju uređen sistem. Bitno je da postoji sistem kažnjavanja građana, ali i pravnih lica koji ne rade svoj posao. Smatram da je ovo prilika i bilo bi dobro da Skupština napokon donese jedan ovakav zakon - kazao je Hadžiahmetović.

Vrijeme za javnu raspravu i eventualne sugestije će trajati 60 dana.

- Preporuke svih komunalnih policija iz regiona je da se ne formira samo radi reda, nego je potrebno da se radi temeljit posao - rekao je resorni ministar.

Obratio se i zastupnik Dževad Poturak (SBB):

- Na osnovu kojih ovlaštenja će komunalna policija koristiti sredstva prisile, palice, šokere, suzavce? Jer u zakonu o policijskim službenicima stoji da policajac može da upotrijebi silu samo kada je to prijeko potrebno i isključivo u mjeri potrebnoj radi ostvarenja zakonitog cilja. Bojim se da sa ovim sredstvima ne stvorimo pogrešnu sliku i da ne pošaljemo pogrešnu poruku građanima kao i komunalnim policajcima. Stoga se dobro treba razmisliti šta sa ovim dijelom.

Fizička sila

Damir Marjanović je rekao da je ovo zakon koji se primarno bavi represijom.

- Neko je spomenuo kako je u Japanu. Jedna od osnovnih razlika je da ove stvari u Japanu ne morate propisivati, jer su ove stvari duboko ukorijenjene u obrazovnom sistemu. Ovaj zakon treba da nađe vezu sa reformom obrazovanja. Znam da nekim zvuči nevjerovatno da ovo ima veze sa obrazovanjem, ali ima itekakvu vezu. Nije dovoljna samo represija, nego je potrebno i obrazovanje - poručio je Marjanović.

Haris Zahiragić je kritikovao činjenicu da će komunalni policajci moći koristiti fizičku silu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.