SARAJEVO

Skupština KS usvojila nacrt Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Za je glasao 21 zastupnik, a suzdržana su bila četiri zastupnika

Skupština KS usvojila nacrt Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. SCREENSHOT

Piše: S. S.

17.5.2022

Usvojen je nacrt Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, prema kojem se osnovno i srednjoškolsko obrazovanje spajaju u jedan zakon.

Za je glasao 21 zastupnik, a suzdržana su bila četiri zastupnika.
 

Javna rasprava će trajati 30 dana.

Kritike prema sindikatu

Kao razlog spajanja u jedan zakon resorna ministrica Naida Hota-Muminović je navela da su se ova dva zakona u velikom dijelu preklapala.

Damir Marjanović je kritikovao činjenicu da, iako se često u nacrtu pominje autonomija, ona nije dobro definirana.

- Očigledne opstrukcije iz takozvanog "Sindikata", koji želi da pod svojom ingerencijom zadrži obrazovanje. To je vladin sindikat jer ga je Vlada finansirala i ima uporište u Vladi, a ne u jednom dijelu uposlenika u obrazovanju. Evo ponudio je ostavku ko zna koliko puta, pa ide na izjašnjavanje i onda je ne prihvate. Zamislite tu manipulaciju, ne prihvate i onda on traži spisak ljudi koji su podržali njegovu ostavku. Rekao sam svojevremeno da nema ni u Pjongjangu da sindikat finansira vlada - rekao je Marić.

Zastupnici iz redova SDA nisu bili zadovoljni činjenicom da se spajaju osnovno i srednje obrazovanje spajaju u jedan zakon. 

"Nema prenormiranosti"

Minstrica je odgovorila o sindikatu da se odredila okvirna odredba za organizaciju sindikata, kao i samoorganizacije roditelja, a da se to precizno određuje drugim odredbama. U nacrtu je stajao član o vjerskim slobodama, koji je pojasnila ministrica tako što je rekla da se treba omogućiti pohađanja vjeronauka ili drugih alternativnih predmeta. 

- Spajanje zakona nije stvorilo prenormiranost. Stvorili smo koheziju između zajedničkih članova ova zakona i omogućili smo jedinstven pogled na obrazovne procese svakom radniku u obrazovanju i svim onim koji imaju interes za proces obrazovanja. Često su zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju bili u potpunoj koliziji - rekla je Hota-Muminović.

Pričalo se i o devetogodišnjem obrazovanju, kojeg su kritikovali pojedini zastupnici.

- Smatram da se s devetogodišnjim obrazovanjem u zemlji i kantonu dosta postiglo, jer postoji nizak obuhvat djece predškolskim obrazovanjem - pojasnila je ministrica.

Kritikovali su zastupnici i činjenicu da je paran broj članova školskih odbora i da ta praksa ne postoji više ni u jednom kantonu, niti u Brčko distriktu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.