SKUPŠTINA KS

Marić upitao ministricu Hotu-Muminović: Kako ćete riješiti problem manipulativnog sindikata?

To je vladin sindikat jer ga je Vlada finansirala i ima uporište u Vladi, a ne u jednom dijelu uposlenika u obrazovanju, kazao je

Zvonko Marić: Kako ćete riješiti problem manipulativnog sindikata?. SCREENSHOT

Piše: S. S.

17.5.2022

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo se raspravlja o Nacrtu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo. Time će se osnovno i srednjoškolsko obrazovanje spojiti u jedan zakon.

Mnoštvo pitanja za resornu ministricu Naidu Hotu-Muminović je postavio zastupnik SBB-a Zvonko Marić:

- Moram kazati da je obrazovni sistem, iako to ne adresiram Vama ministrice, bremenit, bilo je dosta lutanja. Što se tiče priče da treba ukinuti deveti razred, jer se pokazao kao neučinkovit, moram Vas pitati minstrice da li radite nešto po tom pitanju, jer je to veliki teret i za roditelje i za djecu, a ne daje rezultate koji se od njega očekuje - rekao je Marić.

Učenici iz dijaspore

Ukazao je Marić da je ministrica dosta govorila o tranzicijskim programima i prilagodbi učenika iz dijaspore. 

- Kako ćete premostiti veliku razliku prema kojim su se obrazovala djeca u dijaspori, jer znamo da je to potpuno drugačiji sistem, da je to dosta kompleksno. Na koji način možete efikasno da premostite taj dio? Drago mi je da ste posebnu pozornost okrenuli na odgojni segment. Radio sam u školi pa znam, uvijek se nastavno osoblje baziralo na obrazovanju, a zanemarivao se odgoj - poručio je.

Pitanje sindikata

Kazao je da ministrica govorila o "obaveznom obrazovanju". 

- Zanima me da li vi više preferirate obavezno obrazovanje ili dostupnost obrazovanja za učenike? U tom kontekstu, ako možete pojasniti šta znači vanredno pohađanje škole. Takozvani sindikat je manipulativni sindikat, a on vrši pritisak na Vas, što je praksa i od ranije. Kako ćete riješiti taj problem? Jer su očigledne opstrukcije iz sindikata, koji želi da pod svojom ingerencijom zadrži obrazovanje. To je vladin sindikat jer ga je Vlada finansirala i ima uporište u Vladi, a ne u jednom dijelu uposlenika u obrazovanju - zaključio je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.