TEŠKE RIJEČI

Konaković optužio Devića i Zahiragića: Jedan ode kući da odmori, a drugi opstruira i rade tako na smjenu

Niti je Dević otišao spavati, nego je otišao na dženazu, niti razvlačimo pamet bilo kome, niti ne radimo, nego baš suprotno, odgovorio je Zahiragić

Žestoka rasprava Zahiragića i Konakovića. AVAZ

Piše: S. S.

17.5.2022

Na sjednici Skupštine KS ponovo je došlo do teških riječi.

Prije rasprave o prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na Statut o izmjenama i dopunama Statuta Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, zastupnik Haris Zahiragić je tražio pauzu u ime kluba SDA, zbog privatnih razloga njegove kolegice iz stranačkog kluba Amre Hasagić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP) nije odobrio pauzu jer se bliži kraj sjednice, a optužio je Zahiragića da namjerno opstruira sjednicu.

Jedna tačka-jedan dan

Nakon uvodnog izlaganja resornog ministra Harisa Vranića riječ je uzeo Elmedin Konaković (NiP):

- Poslovnikom je jasno precizirano da imate pravo kada prepoznate opstrukciju rada upozorite na to. Mi smo čuli neki dan Zahiragića i Devića (Mahir) kako se dogovaraju da na svaku tačku se jave maksimalan broj puta i to je postalo toliko bespredmetno. Njihove sterilne diskusije su postale dio ove Skupštine. Vas predsjedavajući (Elvedin Okerić) molim da zaštite one koji žele da rade. Ulazimo u ritam jedna tačka - jedan dan, a oni to rade na smjenu. Jedan ode kući odmarat i spavat, kao što je to sada Dević, pa onda dođe odmoran da opstruira, a spavat ode Haris Zahiragić. Direktno krše ovaj član poslovnika i bitno je da se to prepozna. Neki dan smo ih Mekić, Delić i ja čuli kako govore "Sada ćemo opstruirati i razvlačiti koliko god možemo".

Obratio se i predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić:

- Njihovo razvlačenje sjednice će im se sigurno obiti od glavu.

Nije primjereno

Onda je riječ uzeo i Haris Zahiragić:

- U riječima Konakovića ste mogli čuti opstrukciju po tom istom članu. Niti su poređenja sa Ratkom Mladićem, zbog toga što raspravljamo o tačkama dnevnog reda umjesna i tvrdnje da razvlačimo pamet, nisu primjerene. Niti je Dević otišao spavati, nego je otišao na dženazu, niti razvlačimo pamet bilo kome, niti ne radimo, nego baš suprotno. Čitanje materijala i raspravljanje o njemu ne može biti razvlačenje pameti - kazao je Zahiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.