SJEDNICA

Općinsko vijeće Hadžići dalo zeleno svjetlo za razvoj Igmana

Na ovaj dokument se dugo čekalo i njime su otvorena vrata aktiviranja velikih turističkih potencijala naše općine i države

Sa sjednice. Avaz

Piše: E. Ma.

19.5.2022

Na danas održanoj 14. sjednici Općinskog vijeća Hadžići sa 22 glasa za, četiri suzdržana i jedan protiv usvojena je Odluka o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta „Igman - Veliko polje“. 

- Na ovaj dokument se dugo čekalo i njime su otvorena vrata aktiviranja velikih turističkih potencijala naše općine i države. Vijećnici su svim budućim investitorima odredili okvire šta se i kako može graditi na Igmanu - saopćeno je danas iz Općine Hadžići.


Uređenje 38 hektara najatraktivnijeg dijela Velikog polja

Plan predviđa uređenje 38 hektara najatraktivnijeg dijela Velikog polja u čijem se središtu nalazi hotel Monti. Veliki broj sportskih terena, staza za nordijsko skijanje, konjušnica i restorana. Dakle sve ono što je predviđao raniji plan iz 1981. godine koji je rađen za potrebe održavanja ZOI 84 uz izgradnju dodatne sportske dvorane.

Budući investitori na Igmanu mogu graditi turistički centar po savremenim standardima, resort namjenjen pripremama sportskih ekipa, boravku djece, škole u prirodi, te generalno obezbijediti uslove za welness i rekreaciju.

Većinom glasova usvojena je Informacija o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za prva tri mjeseca tekuće godine. Ostvareni su prihodi i primici od 8.094.526,93 KM što predstavlja 54,14 % planiranih sredstava. U odnosu na isti period prethodne godine ukupni prihodi su veći za 65,34%.

Izvještaje o radu za 2021. godinu i plan rada za narednu Vijeću su podnijeli direktori JU „Kulturno - sportski i rekreacioni centar“ Hadžići Ilijas kovačević i JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići Irfan Čović.


Rad zdravstvenih ustanova

Komunalac je ostvario finansijsku dobit u 2021. godini od 43.000 KM dok je prometovao 4,9 miliona KM. S druge strane KSIRC Hadžići je ostvario nešto vise od 333.000 KM prometa, a dobit na kraju 2021. godine iznosila je 1578 KM. Ustanova nema neizmirenih obaveza prema uposlenicima, nema kreditnih zaduženja niti dugovanja prema dobavljačima i potpuno je likvidna.

Informacije o aktivnostima preduzeća „Rad" Sarajevo i „Sarajevogas“ d.o.o. Sarajevo su povučene s dnevnog reda zbog nedolaska njihovih predstavnika.

Vijeće je saslušalo Informaciju o radu ustanova i kvalitetu usluga u djelatnosti zdravstva na području općine Hadžići.

Sjednicom je predsjedavao Almin Bašić, a bilo je prisutno 28 vijećnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.