LUKAŠENKOVI PROIZVODI

Dugo su i izdržali: Štetin trolejbus šlepa kamion, građanima ništa nije jasno

Svi su u nevjerici gledali šta se dešava s obzirom da se radi, kako je rekao ministar saobraćaja KS, o najsavremenijim vozilim

Piše: E. Ma.

20.5.2022

Trolejbus stao kod džamije Kralja Fahda. Avaz

Novi trolejbusi koje je Vlada Kantona Sarajevo sa Edinom Fortom na čelu kupila u Bjelorusiji, pušteni su danas u promet.

No, odmah su se pojavili prvi problemi. Kod džamije Kralja Fahda jedan od ovih trolejbusa stao je i ostao u kvaru. Građani su u nevjerici gledali šta se dešava s obzirom da se radi, kako je rekao Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS, o najsavremenijim vozilima. No, očigledno im ne odgovara sarajevski asfalt.

- Ovo je katastrofa. Trolejbusi imaju klimu, ali ne mogu da voze uzbrdo. Izgleda da su najbolji nizbrdo - kazao je ironično jedan putnik za portal "Avaza".

Kako je najavljeno, pet trolejbusa će saobraćati na postojećim linijama od Otoke do Trga Austrije i od Dobrinje do Trga Austrije. Novi trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, a kupljeni su novcem građana Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, ove trolejbuse Vlada KS, s Edinom Fortom na čelu, kupila je u Minsku. U januaru prošle godine potpisan je ugovor za 25 novih trolejbusa, a krajem godine je naručeno i dodatnih 10. Ugovor za prvih 25 trolejbusa iznosi 14.014.914 eura, a za dodatnih deset 5.569.900 eura. Do sada je iz Bjelorusije, koja je pod rigoroznim sankcijama zbog podrške Rusiji u napadu na Ukrajinu, stiglo samo ovih pet trolejbusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.