ZAPUŠTENE POVRŠINE

Brojni građani ukazali na probleme u svojim naseljima: "Survivor" na sarajevski način

Nemam gdje dijete izvesti, ispred zgrade nas dočekaju šiblje i trava koju niko ne kosi već mjesec, ovo je sramota, kaže nam sugrađanin s Alipašinog Polja

Piše: E. Maslo

23.5.2022

Na Alipašinom Polju bez akcije komunalnih službi - Avaz
Ne kosi se trava, ne odvozi se smeće - Avaz
Alarmantno stanje i na Šipu - Avaz
Rastinje u Vogošći pješacima ometa kretanje - Avaz
Šiblje u blizini stambenih zgrada - Avaz

Građani Sarajeva svakodnevno kontaktiraju redakciju „Avaza“ kako bi se požalili na to da grad ponovo izgleda zapušteno, prljavo i ružno. Prema njihovim pritužbama, smeće se ne odvozi redovno, a zelene površine nisu pokošene te imaju strah od najezde štakora, zmija i drugih gmizavaca. I prošle godine bila je slična situacija, kako navode, ali čini se da je ovog proljeća situacija gora nego ikad.

Fotografije koje smo dobili od čitalaca pokazuju da je njihov strah opravdan, jer je u pojedinim, gusto naseljenim dijelovima grada trava visoka više od metar, a smeće se nalazi razbacano svuda.



Fortino proljeće

- Nemam gdje dijete izvesti. Ispred zgrade na Alipašinom Polju, B-faza, niko nije pokosio travu već mjesec. Dočekaju nas šiblje i trava. Ovo je sramota. Forto kaže: „Dešava nam se proljeće“ i to je to. Građani Sarajeva su zatočenici, a na mnogim mjestima se zmije “šetaju” regularno pored djece. Bolje im je da se konkretno uhvate posla nego što se bave politikantstvom. Ovako ne moramo gledati „Survivor“, svakako kao da živimo u prašumi - kazao nam je sugrađanin koji se javio našoj redakciji.

Iz KJKP „Park“ kažu da oni nisu nadležni za sve površine u Sarajevu.

- Održavamo programom 2,9 miliona kvadrata, a ukupno ih u Sarajevu ima 8 miliona. Košnju naših površina radimo i u potpunosti smo završili prvi ciklus. U tih 2,9 miliona kvadrata površine su raspoređene u prvu, drugu i treću kategoriju. Prva kategorija je u potpunosti jednom pokošena, druga se kosi, treća još malo - poručuju iz „Parka“.

Osim neuređenih zelenih površina, s dolaskom ljepšeg vremena i visokih temperatura mnogim gradskim naseljima počeo se širiti nesnosan smrad iz kontejnera.


Princip rada

Ovog problema itekako su svjesni nadležni u preduzeću „Rad“ i za „Avaz“ kažu da će do kraja mjeseca početi pranje svih spremnika za odlaganje smeća na području Kantona Sarajevo.

- Princip rada je takav da vozilo za pranje kontejnera izlazi na teren i prati pražnjenje posuda, koje zatim preuzima i pere njihov vanjski i unutrašnji dio. To se radi pomoću dezinfekcionih sredstava i vode koja se zagrijava do 90 stepeni - kazao je Mirza Ramić, portparol preduzeća “Rad”.

PRritužbe smo dobili od čitalaca iz brojnih sarajevskih naselja poput Alipašinog Polja, Vogošće, Bjelava, Šipa, Dobrinje, Grbavice, Hrasnog Polja, ali i drugih. Lijepo je vrijeme, ostalo je još desetak dana do juna, a očigledno je da neko ne radi dobro svoj posao...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.