SKUPŠTINA KS

Van snage stavljena odluka o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava

Zaključkom se zadužuje Vlada KS da u što skorijem roku, a najkasnije do prve redovne sjednice Skupštine pripremi prijedlog nove odluke

Skupština KS donijela zaključak. Fena

Piše: E. Ma.

24.5.2022

Skupština KS stavila je van snage odluku o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama sa područja Kantona Sarajevo.

Zaključkom se zadužuje Vlada KS da u što skorijem roku, a najkasnije do prve redovne sjednice Skupštine pripremi prijedlog nove odluke o utvršivanju većeg obima zdravstvenih prava s obzirom na specifičnost KS.

Tokom rasprave Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) rekla je da je njoj problematično kada cijelu koronu javno-zdravstvene ustanove iznesu na svojim leđima, a privatni sektor zarađuje. 

- Hoćete li vi meni sada reći da li je ijedna privatna ustanova liječila ijednog pacijenta u koroni? Nije već KCUS i Opća bolnica - navela je Bišćević-Tokić ministra Harisa Vranića.

Poručila je i kako su tokom COVID pandemije zarađivali privatnici.

- Dešava nam se da ne rade liftovi u Općoj bolnici, da nema hrane, a kada to kažete - neprijatelj ste broj jedan u KS - istakla je Bišćević-Tokić.

Za SBB je neprihvatljiva jer prepoznajemo pomamu i općinjenost modelima na kojima funkcionira Tuzlanski kanton. Ova prepisana odluka ima puno manjkavosti.

- Zastupnici preuzimaju odgovornost za primjenu te odluke - naveo je Marić.

On je rekao da prepisana odluka nije bila dobra ni u Tuzlanskom kantonu.

Vedran Jakubović (NiP) rekao je da odluku donosi Vlada, a da Skupština nema ništa s tim.

- Problem koji je nastao je pravni vakum, a greškom odluke Skupštine iz 2009. Vlada je svoju odluku donijela u septembru i mi nemamo ništa s tim. Mi kao Skupština insistiramo da Vlada donese novu odluku da ne bi došli u pravni vakum - naveo je Jakubović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.