ZAŠTITA OKOLIŠA

Oglasio se Tanović o optužbama da je iznajmio električno vozilo za 90.000 KM: Ugovor ne predviđa vlasništvo nad vozilom već samo korištenje

Na kraju kao ljekar, profesionalac i čovjek, bez kalkulisanja uvijek ću stavljati zdravlje i interes svakog građanina pojedinačno ispred materijalnog, rekao je Tanović

Hasan Tanović. A. OVČINA

A. O.

25.5.2022

Općina Novo Sarajevo je prva općina koja je uvela električna vozila koja će koristiti kao službena. Međutim, nejasnoće su uslijedile nakon što je počela diskusija oko toga da li je vozilo iznajmljeno ili nije.

Podsjetimo, danas je na Vilsonovom šetalištu izvršena primopredaja ovog vozila, a iz Općine je naglašeno kako je još i ranije Općina Novo Sarajevo svojim sugrađanima omogućila punjenje električnih vozila na propisanim punjačima, a sve u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila koji doprinose dekarbonizaciji.


- Kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije ili politički malicioznih spinovanja, treba napomenuti da nabavka električnog vozila nije nikakvo ad-hoc rješenje, nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštiti okoline i smanjenju zagađenja. Imperativ Općine i kroz Integriranu strategiju razvoja je zaštita okoliša i prelazak sa svih fosilnih goriva na čistu, obnovljivu energiju. Također, intenzivno radimo na zaštiti zelenih površina kroz projekat "Park-šuma Hum" koja će postati nova pluća grada - rekao je Tanović.

Također, naglasio je kako općina gradi sportsko-rekreacione zone, a prioritet je izgradnja Sportsko-rekreativnog centra "Vinko Šamarlić".


Građani ispred materijalnog

Kada je u pitanju aranžman vezan za iznajmljivanje vozila na električni pogon, načelnik Tanović je pojasnio kako ugovor ne predviđa otkup vozila niti vlasništvo nad njim, nego samo njegovo korištenje.

- Konkretno u našem slučaju plaćanjem mjesečne fakture pokrivamo sve troškove vozila u smislu redovnog održavanja, vanrednih kvarova, registracije, kasko osiguranja, zamjene guma i slično. Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM. Korištenjem ovih vozila smanjenju se emisije štetnih gasova i čestica u zraku, što je, pored uštede, na kraju i suština njegovog korištenja - kazao je Tanović.

U zaključku, Tanović je naglasio kako će uvijek stavljati zdravlje građana ispred materijalnog.

- Na kraju kao ljekar, profesionalac i čovjek, bez kalkulisanja uvijek ću stavljati zdravlje i interes svakog građanina pojedinačno ispred materijalnog - poručio je Tanović.


Povoljni troškovi

Direktor Porsche BH Senad Olovčić naglasio je kako je Općina Novo Sarajevo prva koja je prepoznala važnost smanjenja emisija C02, a jedan od najvećih uzročnika zagađenja su automobili koji u Kantonu Sarajevo čine oko 40 posto zagađenja.

- Pored razvoja infrastrukure mreže punionica, gdje se Općina Novo Sarajevo pokazala veoma brzom i efikasnom te obezbijedila besplatno punjenje automobila vlasnicima električnih automobila, sada imamo i konkretan primjer dobre prakse u kome javna služba i koristi električno vozilo i na taj način šalje pozitivnu poruku o značajnoj uštedi, smanjenju zagađenja i buke koja dolazi iz transporta - naglasio je Olovčić.

Brand manager u kompaniji Porsche BH Haris Muratović pojasnio je da je Automobil VW ID4 koji je iznajmila Općina Novo Sarajevo veoma štedljiv, te koristeći električnu energiju koja je domaći resurs i povoljne troškove održavanja, godišnje uštedi oko 5.000 KM na 15.000 pređenih kilometara, što je za ukupan rok eksploatacije ušteda od ukupno 20.000 KM.

- Na ukupno pređenih 120.000 kilometara, u prosjeku će se smanjiti emisije C02 za 50.5 tona, što je izraženo u novcu oko 3.000 KM, a još je važnije to da se smanjenjem emisija čuva zdravlje stanovnika u Bosni i Hercegovini, kojih svake godine od prekomjernog zagađenja umire preko 3.500 prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije - kazao je Muratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.