HISTORIJSKI VAŽAN PROJEKT

Načelnik Muzur i ministar Šteta otvorili radove na ratnom putu preko Igmana

Često smo tokom rata mogli čuti priču kako bi ovaj put trebalo pozlatiti s obzirom na ulogu i značaj koji je imao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu

Svečanost na Igmanu. Općina Ilidža

Piše: E. Ma.

26.5.2022

Svečanost na Igmanu. Općina Ilidža

Radovi na rekonstrukciji ratnog puta preko Igmana započeli su danas, a tim povodom na ovoj putnoj komunikaciji, koja je imala izuzetno važnu ulogu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, održana je i press-konferencija.

Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža i Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, naglasili su da je ovo, historijski gledano, najvažniji projekat.

- Često smo tokom rata mogli čuti priču kako bi ovaj put trebalo pozlatiti s obzirom na ulogu i značaj koji je imao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nažalost nakon završetka rata dospio je u drugi plan, iako je bio žila kucavica za sve nas na ovim prostorima, a pogotovo za glavni grad naše domovine - rekao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, te dodao:



Okvirni sporazum potpisan je na tri godine u vrijednosti 3.850.000

- Zbog godina nismo mogli pripadati generaciji koja je branila i odbranila ove prostore i zahvaljujući kojoj je Bosna i Hercegovina opstala, ali svojim dijelima želimo ostati upisani kao generacija koja je gradila svoju domovinu. Za sve nas je važno da pripadamo onoj generaciji koja će moći reći da je napravila nešto od onoga što nam je ostavljeno u amanet. Upravo ova putna komunikacija i početak radova na njoj je naš najvažniji projekat, usudim se slobodno reći historijski.

U jednom dijelu svog obraćanja načelnik Muzur je poručio kako su ministar Šteta i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Selmir Kovač, najbolji saradnici Općine Ilidža.

Jedan od prioriteta "Našeg plana za Ilidžu 2020. - 2024.", kojeg je načelnik Muzur prezentirao tokom kampanje, bilo je i unapređenje ključne infrastrukture ali i turizma, a sigurno da će i rekonstrukcija ratnog puta doprinijeti porastu broja posjetilaca i turista i sa ove strane planine Igman.

O rekonstrukciji puta u dužni od 2.964,8 metara govorio je i ministar Šteta, a Okvirni sporazum potpisan je na tri godine u vrijednosti 3.850.000 KM.

- Ratni put Igman, simbol otpora i spasa, je višestruko značajan, kako zbog svoje historije, tako i zbog povezivanja tri općine našeg kantona. Trenutno je ovaj put potpuno neuslovan, a izgradnjom novog, čiji radovi počinju danas, dobit ćemo potpuno nova tri kilometra puta. Izuzetno sam zadovoljan saradnjom sa Općinom Ilidža, koja na svakom od projekata pokazuje efikasnost i kvalitet - kazao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, dodavši:

- Ministarstvo saobraćaja, realizacijom planiranih projekata, nastavlja na području cijelog Kantona građanima ostavljati trajne vrijednosti.

O značaju i važnosti ratnog puta preko Igmana govorili su i Nazim Mahmutović i Rifat Hodžić, koji su, svaki na svoj način bili angažovani na simbolu otpora agresoru.

- Ovo je projekt koji zaslužuje apsolutnu podršku zbog njegove ratne uloge, a koja se tek osjetila u trenucima kada je prokopan Tunel spasa, pa je ovo bio Put spasa, i mislim da povezicu nije teško pronaći. Vrlo dobro znam u kakvom je stanju bio ovaj šumski put koji je na kraju predstavljao život za mnoge i koliko smo truda uložili tokom rata na njegovo održavanje - naglasio je Mahmutović.


Zbog naše djece, unuka i generacija koje dolaze

Rifat Hodžić, prvi komandant 2. motorizovanog bataljona, dosta je emotivno govorio o ratnom putu, u blizini kojeg je i teško ranjen, ali koji mu je na kraju i spasio i život.

- Nikad mi nije lako govoriti o ratnim temama, pogotovo o Igmanu. Nedaleko odavde sam teško ranjen, ali zahvaljujući ovom putu brzo sam prebačen u Hrasnicu i evo hvala Bogu sjedočim ovom lijepom trenutku. Važno je ovo sve što se dešava zbog naše djece, naših unuka i generacija koje dolaze - poručio je Hodžić, te pohvalio početak radova, ali se i zahvalio svima onima koji su tokom agresije doprinijeli odbrani ove putne komunikacije.

Okupljene na lokaciji "Osmice" muzičkim numerama počastili su učenice i učenici Prve i Pete osnovne škole u pratnjih njihovih nastavnika.

Na kraju vrijedi naglasiti da će nakon završetka radova, koje izvodi firma Demus d.o.o, ratni put preko Igmana biti proglašen regionalnom cestom, a održavanje će preuzeti Direkcija za puteve. Rradit će se i projekt od "Osmica" do R 442a (Krupac - G. Grkarica - Hadžići) u dužini 6,5 km, nakon čega će se pristupiti realizaciji ovog puta do spoja sa regionalom cestom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.