DEMANTIRAO NAVODE ČAMPARE

Hadžihafizbegović: Nada mnom je provedena tiranija kakva se u kulturnim institucijama u Sarajevu ne pamti od kraja agresije

Obzirom da je premijer dao izjavu kako nema nedodirljivih, toplo mu preporučujem da još jednom izanalizira način i postupke kojima je izvršena brutalna povreda zakonskih procedura i da obustavi ovakvu odluku

Emir Hadžihafizbegović, Aljoša Čampara. Avaz

Piše: E. Ma.

30.5.2022

Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 demantirao je navode zastupnika Naroda i pravde Aljošu Čamparu koji je iznio tvrdnje da izvještaj ove kulturne ustanove nije usvojen jer je Ured za borbu protiv korupcije napisao dopis da on mora biti smijenjen sa pozicije jer je lažno prijavio da nije član političke stranke.

- Javnosti je poznato da se u 2021. godini polemisalo oko istog pitanja, te da je po osnovu prijeve Ahmeda Imamovića pokrenut postupak utvrđivanja ispravnosti provedene procedure utvrđivanja ispunjavanja općih uslova za izbor i imenovanje mene kao direktora, obzirom da je postojala sumnja da ne ispunjavam uvijet „da nisam na funkciji u političkoj stranci“. Po osnovu dostavljene prijave provedeni su postupci i dostavljena dokumentacija na adresu kako Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom tako i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, iz koje nedvojbeno proizilazi kako se radi o legitimnim postupcima i procedurama, a koji su u konačnici imali za posljedicu odbacivanje postojanja sumnje o eventualnim neregularnostima - naveo je Hadžihafizbegović.

U prilog ovome, on je naveo i nekoliko činjenica. 




Kako je izvještaj mogao biti usvojen

- Upravni odbor JU „Kamerni teatar 55“ Sarajevo, je na svojoj četvrtoj sjednici, održanoj dana 17.05.2021. godine razmatrao ispravnost imenovanja mene kao direktora Kamernog teatra 55, te je, nakon uvida u dokumentaciju vezanu za imenovanje i izbor jednoglasno zaključio da je izbor i imenovanje direktora izvršen u skladu sa važećim zakonskim propisima i aktima Teatra, pod nadzorom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te da u postupku nije bilo nepravilnosti, nakon čega je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost Upravnom odboru za imenovanje direktora. Dakle, Upravni odbor je provedenim postupkom odbacio postojanje svake sumnje na neispravnost provedenog postupka nakon čega sam i nastavio nesmetano obnašati funkciju - istakao je Hadžihafizbegović.

Kako je dodao, nakon pozitivne odluke Upravnog odbora, pokrenuo je i sudski postupak protiv Ahmeda Imamovića radi klevete koju je izrekao, iz razloga, kako je naveo, kako se takvim osobama ne bi dozvolilo dalje negativno djelovanje po naše društvo.

- Nakon navedenog, dolazimo do ključne stvari koja potvrđuje laži i manipulacije Aljoše Čampare, i pokušavanje neprincipijelnog uvlačenja u cjelokupnu priču šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, Erdoana Kafedžića, koji revnosno obavlja svoj posao kao šef Ureda, i isti nije legitiman za pokretanje postupka bilo čije smjene. Čampara je, očigledno neupućen, dao prvi odgovor koji mu je pao na pamet jer svako ko pročita izvještaj, i vidi aktivnosti teatra, neko ko zaista prati materijale koji mu se dostave uz poziv sjednici, postidio bi se da glasa protiv Izvještaja o radu Teatra koji, u posljednjih pet godina, je imao 18 premijera i odigrao više od 700 predstava, koje je pogledalo oko 120 hiljada ljudi, što na matičnoj sceni, što na gostovanjima po zemlji, regionu i inostranstvu, Teatra koji sa svakog festivala donese nagrade.... nisu to nagrade samo Teatra, već i nagrade resornog ministarstva pa i Kantona Sarajevo pod čijim imenom i djeluje - istakao je aktuelni direktor Kamernog teatra 55.

Dalje je naveo da je 8. jula 2021. godine, netom poslije spornog imenovanja, ista vlada, ista skupština, opet Izvještaj o radu JU „Kamerni teatar 55“ Sarajevo s Emirom Hadžihafizbegovićem kao direktorom......ali tog puta ta ista Vlada, na 24. sjednici održanoj dana 20. maja 2021. godine, donosi Zaključak, broj: 02-04-21805-8/21 kojim se prihvata Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU „Kamerni teatar 55“ Sarajevo, dok ista Skupština na svojoj 38. sjednici, održanoj dana 8. jula 2021. godine usvaja naprijed navedeni Izvještaj o radu Kamernog teatra 55.

- Ako sam ja kao direktor bio u sukobu interesa, s obzirom na dopise Ureda za borbu protiv korupcije, postavlja se legitimno pitanje, kako je onda naprijed navedeni izvještaj mogao biti usvojen? Šta se promijenilo od jula 2021. godine do danas? Jasno je kako se radi o očitoj manipulaciji i zakulisnim igrama Aljoše Čampare, Dine Konakovića i ostalih njima podređenih poslanika koji glasaju po direktivi šefova partija čije primarno djelovanje jeste prebacivanje odgovornosti na druge. Pitanje smjene direktora ustanove je predmet drugog postupka, za razliku usvajanja Izvještaja o radu ustanova, što bi Čampari, kao iskusnom pravniku, trebalo biti poznato. Korištenje ovlasti za neusvajanje Izvještaja o radu je očit primjer legitimnosti mog imenovanja i nemogućnosti drugačije smjene osim smišljenog neusvajanja Izvještaja - naveo je Emir.


Zloupotreba položaja i ovlasti zastupnika

Dodao je da se radi o klasičnom primjeru zloupotrebe položaja i ovlasti zastupnika i upotrijebit će sva zakonska sredstva da dokaže da ne samo da nije u sukobu interesa već da je nad njim provedena tiranija kakva se u kulturnim institucijama u Sarajevu ne pamti od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Obzirom da je premijer Kantona Sarajevo dao izjavu kako nema nedodirljivih, toplo mu preporučujem da još jednom izanalizira način i postupke kojima je izvršena brutalna povreda zakonskih procedura i da obustavi ovakvu odluku, da ne bi ostalo da nisam upozorio i Premijera Kantona Sarajevo i direktora Ureda za borbu protiv korupcije i šefove vladajućih partija na kulturni aparthejd i diktaturu od gore navedenih lica.

Također, apelujem na ministra kulture i sporta Samira Avdića da još jednom pregleda svu dokumentaciju oko ovog slučaja. Kamerni teatar 55 je trenutno na gostovanju u Zagrebu, jer smo u pomen bijelih traka u Prijedoru, odigrali predstavu Schindlerov lift. Bila je to još jedna sjajna prezentacija najboljeg ansambla i Teatra u regiji.

U četvrtak, 2.juna Kamerni teatar 55 će napraviti press-onferenciju na kojoj će dodatno iznijeti argumente oko nezakonitog djelovanja Skupštine Kantona Sarajevo.

Također, ovom prilikom želim naglasiti da zloupotrebom svojih položaja političari iz Kantona Sarajevo nisu samo povrijedili moja prava, nego su doveli u pitanje sam rad Teatra pred kojim su Festivali, nove premijere i međunarodna gostovanja - naveo je Hadžihafizbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.