31. MAJ

Na ulicama Općine Novi Grad obilježen Dan bijelih traka, aktivisti podsjećali na počinjeni zločin

Aktivisti "Mreže mladih Novi Grad" postavili su nekoliko štandova i podijelili bijele trake i informativne kartice svojim sugrađanima

E. Ć.

31.5.2022

S novogradskih ulica - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ulice Općine Novi Grad danas su u znaku sjećanja na 31. maj 1992. godine, dana koji se obilježava kao Dan bijelih traka. Petu godinu zaredom aktivisti "Mreže mladih Novi Grad" postavili su nekoliko štandova i podijelili bijele trake i informativne kartice svojim sugrađanima.

Aktivisti su kroz razgovor podsjetili sugrađane na zločine koji su počinjeni u Prijedori. Naglasili su važnost njegovanja kulture sjećanja na stravičan zločin. U cjelokupnoj akciji, koja podrazumijeva rezanje i podjelu traka, te priprema kartica, učestvovalo je oko 40 vrijednih mladih aktivista.

- Kao i prethodnih godina, značajnu moralnu podršku pružili su nam građani koji su pozdravili našu akciju. Mnogi od njih su nas već prepoznali, spominjući podjelu traka prethodnih godina.

Nastojali smo da u razgovoru sa građanima treće životne dobi naglasimo da je vizija akcije da mi, generacija koja nije proživjela ratna dešavanja, nikada ne zaboravimo fašističko proganjanje i počinjeni genocid, a s druge strane smo znatiželjnim pitanjima mlađih sugrađana i učenika obližnjih osnovnih škola nastojali na što bolji način objasniti zašto se uopće nose bijele trake i šta one predstavljaju - naveo je koordinator akcije Hilmi Sherbi.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.