PREMIJER KANTONA SARAJEVO

Forto Edin tvita: Kad može Brisel biti prljav, može i Sarajevo

Da te nema, trebalo bi te izmisliti, jedan je od komentara na njegovu objavu na Twitteru

Forto: Sve više pritužbi. Avaz

Piše: E. Maslo

14.6.2022

S dolaskom toplijeg vremena na površinu su isplivali brojni problemi u bh. prijestonici pa su tako građani Sarajeva počeli upućivati žalbe i kritike nadležnima zbog smrada iz kontejnera, prljavog i zapuštenog grada, visoke trave, a nerijetko su ukazivali i na gmizavce koji su se pojavljivali ulicama.

Predstavnici vladajuće trojke su sve više izloženi negativnim komentarima zbog nerada, a premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je iz Brisela, na njemu, očigledno, simpatičan način, pokušao ukazati građanima da su u zabludi.


Nema vode

- Baš kad sam odlučio NE objaviti slike sinoćnjeg smeća pored briselskih kontejnera, jutros u 8:30 me sačeka informacija da hotel nema vode od 8-16h zbog održavanja mreže u cijelom kvartu - doslovno je napisao Forto.

Osim što je pokazao svoju (ne)pismenost, premijer KS je građanima poručio da nemaju razloga da se bune jer - kad može Brisel biti prljav, može i Sarajevo. No, sudeći prema komentarima ispod ove njegove objave, Sarajlije sve više sumnjaju u stav i vizionarstvo premijera.

Tako su mu u komentarima na Twitteru poručili:

- „Da te nema, trebalo bi te izmisliti“, „Eto vam opravdanja za smeće u Sarajevu“, „Možda da ponesete malo tog smeća u Sarajevo, da obogatimo ovo naše“...

Uprkos brojnim kritikama građana da grad izgleda zapušteno i prljavo, da je smeće razbacano svuda, te da se trava u pojedinim naseljima ne kosi redovno, Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kaže da stanje nije baš toliko loše.



Komunalna policija

U izjavi za „Avaz“ kazao je i da građani imaju slabo razvijenu svijest kada je u pitanju ekološka kultura.

- Na granici smo koja je prihvatljiva, imajući u vidu vrlo nisku svijest građana. Zbog toga smo, kao nadležno ministarstvo, pokrenuli inicijativu da se formira komunalna policija, čak sam i ja lično išao u kontrolu da vidim o čemu se tu zapravo radi. Prije neki dan sam bio u Kasindolskoj ulici, gdje se nalazila velika divlja deponija, kontejneri su bili prazni, a iza njih jedno deset kubika otpada, kauča i kreveta. Radnici KJKP „Rad“ su to sve pokupili - kazao je Hadžiahmetović.


Hadžiahmetović: Nije toliko loše. Avaz

Ministar Hadžiahmetović kazao je da je na pojedinim lokalitetima nemoguće smeće ukloniti preko noći.

- „Rad“ je u značajnoj mjeri poboljšao svoj rad. Uradili smo sistematizaciju radnih mjesta, nabavljat ćemo kamione i nove kontejnere. Također, potpisali smo ugovore s Češkom, koja je vršila nabavku kanti za smeće. Mora se ići u razdvajanje smeća na kućnom pragu, što je najvažnija stvar. To je proces koji ne može ići preko noći i to je meni jasno. Međutim, niko od nas ne može biti apsolutno zadovoljan, uvijek može bolje - rekao je Hadžiahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.