ASA BOLNICA

ASA Bolnica u svojoj misiji teži najvišim standardima kvaliteta i sigurnosti

Prof. dr. Harlod i doc. dr. Jusufović: Unapređenje kvaliteta života građana. ASA BOLNICA

M. D. A.

15.6.2022

U sarajevskoj Vijećnici nedavno je potpisan ugovor o saradnji između prve privatne opće bolnice u BiH ASA Bolnice i Međunarodnog medicinskog univerziteta u Beču. Ugovor su potpisali doc. dr. Rasim, Jusufović, direktor projekta ASA Bolnice, i prof. dr. Kristijan Harold (Christian J. Herold), direktor međunarodnih odnosa Medicinskog univerziteta u Beču i šef Odjela radiološke dijagnostike opće bolnice Beč.

Bio je to povod da kroz razgovor s doc. dr. Jusufovićem i prof. dr. Haroldom saznamo šta su to aktuelni trendovi u zdravstvu, koje su najbolje prakse i naučna dostignuća u ovoj oblasti te šta nam u konačnici donosi prva privatna opća bolnica u BiH.

Izgradnja ASA Bolnice počela je u martu 2021. Možete li nam kratko predstaviti projekt, odakle ideja za izgradnju privatne bolnice, ustanove koja, složit ćete se, sa sobom nosi ogromnu odgovornost?

Projekt prve opće bolnice u BiH je potpuno prirodan nastavak dugogodišnjeg investiranja ASA Grupacije u zdravstvo i težnje ka podršci unapređenja kvaliteta života bh. građana. Prva potvrda tog opredjeljenja je akvizicija Eurofarm poliklinike još 2015. godine. Danas s ponosom možemo potvrditi da je to najveći privatni zdravstveni sistem i jedna od najkvalitetnijih zdravstvenih ustanova ambulantne zaštite u našoj zemlji, koja je prisutna u 15 gradova i broji više od 200 uposlenika, s planom skorog širenja na zemlje u okruženju. Zbog toga svi mi koji smo aktivno uključeni u ovaj projekt čvrsto vjerujemo u uspjeh ASA Bolnice.

Posebno nas raduje činjenica da ćemo, osim osnovnog cilja - pružanja kvalitetne i sigurne zdravstvene bolničke usluge, našim mladim talentima, ali i etabliranim medicinskim ekspertima ponuditi mogućnost usavršavanja, razmjenu stručnih znanja i praksi, čime ćemo kreirati dodatnu vrijednost za cjelokupno bh. društvo. Ugovor koji smo potpisali s Međunarodnim medicinskim univerzitetom u Beču osigurat će nam dijeljenje znanja i kontinuiranu edukaciju kadra u ASA Bolnici i Općoj bolnici Beč (AKH - Allgemeines Krankenhaus Wien) te razvoj programa naučnoistraživačke saradnje. O Općoj bolnici Beč najbolje govore njihova dostignuća, stoga ne sumnjamo da ćemo, uz podršku ovakvog partnera, ostvariti sve što zamislimo.

IT tehnologija

 Profesore Harold, Vi ste jedan od svjetskih pionira razvoja kompjuterizirane tomografije, kao i veliki zagovornik interdisciplinarne naučne saradnje. Možete li našim čitaocima reći nešto više o novim dostignućima na polju radiološke dijagnostike i terapije?

Moderna radiološka dijagnostika i terapija je sve više bazirana na visokoj IT tehnologiji, kao i umjetnoj inteligenciji, a svoj procvat je doživjela u vremenu kada su BiH i zemlje u okruženju proživljavale veliku ratnu krizu. To vrijeme je, nažalost, izgubljeno, ali nije i nenadoknadivo, no moramo biti svjesni da je potreban određeni broj godina da se sustigne brzi razvoj radiologije i radiološke terapije. Danas je tehnologija dostupna po mnogo prihvatljivijoj cijeni i mislim da je sada pravo vrijeme da bh. stručnjaci, uz već dostupnu tehnologiju, naprave velike iskorake uz podršku evropskih centara koji su imali sreću da ostvare kontinuitet stručnog razvoja. Zato i jesmo tu, da s našim partnerima ASA Grupacijom počnemo graditi most razmjene znanja i iskustva i na taj način pomognemo u realizaciji projekta prve opće bolnice u Sarajevu.

Možete li nam navesti neka od dosadašnjih postignuća Međunarodnog medicinskog univerziteta koje gospodin Jusufović spominje? Da li je bilo nesvakidašnjih situacija i novih dostignuća pri naporima Vaših kolega da se izbore s pandemijom COVID-19?

Pandemija nas je sve stavila pred velike izazove, a jedan od primjera naše odlučujuće borbe protiv COVID-19 u našoj bolnici u Beču je transplantacija pluća. Uspostavljanje takve procedure zahtijeva intenzivno i održivo obrazovanje i obuku medicinskog osoblja, promjenu i prilagođavanje lokalnog zakonodavstva. Posebno bih istakao vrlo inovativnu proceduru koju trenutno razvijamo za liječenje poremećaja koji pogađa veliki broj pacijenata, a to je plućna embolija. Mi, interventni radiolozi i kardiolozi, težimo ka uklanjanju krvnih ugrušaka iz plućnih arterija interventnim radiološkim pristupom, što znači minimalno oštećenje tkiva i kože korištenjem male rupe za iglu i uvodnicu, eventualno čak i u ambulantnom tretmanu, tako da je pacijent isti dan nakon procedure spreman napustiti bolnicu.

To zvuči zaista impresivno. Da li se bh. građani mogu nadati ovim i sličnim uslugama u ASA Bolnici?

Ovo je svakako planirano u okviru razvoja i plana pružanja usluga i bit će implementirano u ASA Bolnici kada za to budu osigurani svi adekvatni uvjeti. Međutim, jednako je važno započeti s detaljnim strateškim planom, biti ambiciozan, ali i realan u postavljanju ciljeva. I, naravno, slijediti naše zajedničke snove. Želimo biti dio ove posebne priče i svojom stručnošću, iskustvom i znanjem dati svoj maksimum bh. građanima koji to zaista zaslužuju.

Na koji način BiH može uhvatiti korak s razvijenim evropskim zemljama kada su u pitanju medicinske prakse?

Mi u Općoj bolnici Beč, kojom upravlja Medicinski univerzitet Beč, imamo sve više pacijenata s prostora Balkana koji u našoj bolnici traže medicinsku pomoć, a posebno za složene i visokospecijalizirane procedure iz raznih medicinskih disciplina. Smatramo da, uz detaljno isplanirane programe prevencije te ciljanu edukaciju iz grana medicine koje pokazuju značajan deficit u pogledu vještina i znanja, možemo značajno promijeniti stvari, odnosno omogućiti da veliki dio ovih pacijenata bude zbrinut u svojoj zemlji, po istim visokim kriterijima kvaliteta i sigurnosti. To i jeste jedan od važnih ciljeva naše saradnje s ASA Bolnicom. Omogućiti pristup i edukaciju medicinskog osoblja kako bi se osigurao kvalitetan i siguran put pacijenata od dijagnosticiranja do zbrinjavanja, odnosno liječenja, pružajući isti nivo usluge koji imaju pacijenti u regionu. Samo najviši standard kvaliteta i sigurnosti je nivo kojem težimo.

Edukacija osoblja

 S obzirom na veličinu i značaj zdravstvene ustanove iz koje dolazite, saradnja podrazumijeva i edukaciju medicinskog osoblja iz BiH? Kako je zamišljena realizacija?

Medicinski univerzitet u Beču upravlja Općom bolnicom Beč, najvećom bolničkom ustanovom u Austriji s bogatom historijom s više od 300 godina, 9.000 uposlenih i 45.000 hirurških operacija godišnje. Naravno, most edukacije koji gradimo je dvosmjeran te se radujemo zdravstvenim radnicima iz BiH svih profila, ljekarima, ali i tehničarima, babicama, bolničarkama, zdravstvenim ekonomistima koji će, kroz našu saradnju, imati priliku za stjecanje dodatnog znanja. Naša ustanova i danas upošljava veliki broj stručnjaka s vaše teritorije i dokazano su vrijedni, orijentirani ka cilju i ambiciozni u svojim usmjerenjima. Primarni cilj naše saradnje s ASA Bolnicom jeste upravo to, omogućiti stjecanje novih znanja kroz pristup osoblju i rad s uposlenicima naše bolnice te na taj način izvršiti prijenos najbolje prakse.

Na ovo pitanje odgovorio je i doc. dr. Jusufović.


ASA Bolnica će kroz koncept svog djelovanja, koji krase epiteti SMART, DIGITAL i GREEN, dopuniti segment sekundarne i tercijarne bolničke zaštite, pri tome osiguravajući najbolje uvjete za pacijente angažirajući vrhunske stručnjake iz pojedinih oblasti. Osim osnovnog cilja koji je pružanje usluga zdravstvene zaštite na najvišem mogućem nivou, prva opća bolnica će i svojim uposlenicima ponuditi jedno potpuno drugačije okruženje za rad, nudeći kontinuiranu edukaciju i usavršavanje kompletnog medicinskog osoblja i svih drugih uposlenika, koristeći pri tome najnoviju medicinsku opremu i IT tehnologiju.

Vrijednost projekta

 Koliko je vrijedan ovaj projekt i o kojim kapacitetima se radi? U kojoj fazi je trenutno i kad možemo očekivati da će vrata bolnice biti otvorena za bh. građane?

Vrijednost investicije ovog projekta je 60 miliona eura. Izgradnja se realizira prema terminskom planu. Završetak gradnje i otvaranje ove tehnološki napredno opremljene zdravstvene ustanove za pacijente planirano je za posljednji kvartal naredne godine. Bolnica će biti smještena na osam spratova, s kapacitetom od 180 bolničkih kreveta, 10 operacionih sala, a osigurat će radna mjesta za oko 400 uposlenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.