DOM ZDRAVLJA

Iznijeli veliki teret tokom pandemije, sada traže posao: Bivši vozači razočarani, Baltić tvrdi da je sve po zakonu

Privremeno smo bili zaposleni uz nadu da ćemo sa svojim zalaganjem biti primljeni, kaže Krupalija. Konkursna procedura u toku, radili su samo na određeno vrijeme

Krupalija, Karavdić i Đono: Ogorčeni nakon što su ostali bez posla. Avaz

Piše: N. Ćorović

18.6.2022

Četvorica vozača Doma zdravlja Sarajevo u vrijeme pandemije obratili su se redakciji „Avaza“ kako bi ukazali na nepravdu koju su doživjeli. Prema njihovim riječima, u samom jeku koronavirusa prošli su sve najgore situacije, često ne mareći za vlastito zdravlje i život, a sada su ostali bez posla.

Prema njihovim riječima, nadali su se da će, nakon svega, nakon izlaganja i borbi za život pacijenta, imati stalan i siguran posao, međutim, to se nije desilo. Javili su nam se kako bi se požalili na odnos nadležnih prema njima.


Najgori uvjeti

Kenan Krupalija, Edin Karavdić, Eldin Đono i Asad Đonko razočarani su i ne vide rješenje osim da svoj slučaj izlože medijima.

- Bili smo zaposleni kao vozači u toku pandemije koronavirusa, jer je bilo vrlo malo medicinskog osoblja da pokrije sve Covid punktove u tom periodu. Radili smo u najgorim uvjetima, trudili smo se dvije godine, uz obećanja direktora, ministara da ćemo biti zaposleni zastalno. Privremeno smo bili zaposleni uz nadu da ćemo sa svojim radom i zalaganjem dobiti siguran posao, ali od toga ništa. Mene je plaćao Biro, a ne Dom zdravlja KS, za godinu rada dobivali smo pohvale, davali smo sve od sebe, ispunili smo sva očekivanja, i sada odjednom ne valjamo – kazao nam je Krupalija.


Baltić: Niko im ništa nije obećao. Arhiv

Đonko je istakao da je sve nepravilnosti prijavio FUP-u i Uredu za borbu protiv korupcije, dok je Karavdić rekao da su posao dobili oni koji se uopće nisu kvalificirali za njega.


Istekao ugovor

No, direktor Doma zdravlja KS Abel Baltić kaže nam da je upoznat s njihovom pričom, ali da situacija nije onakva kakvom je oni predstavljaju i da je sve po zakonu, te da niko nikada, u vrijeme njegovog mandata, nije obećao posao nekome.

- Ovi radnici nisu dobili otkaz, radili su samo na određeno vrijeme kao vozači na neka tri mjeseca ili pola godine. Poslije isteka ugovora javili su se na konkurs, jesu li zadovoljili ili ne to ne znam, ali znam da je konkurs još uvijek u toku i znam da će se ispoštovati sva konkursna procedura. Niko neće biti primljen ako nema sve reference – poručio je Baltić.


Više prijava

U Uredu za borbu protiv korupcije provjerili smo imaju li prijava u vezi zapošljavanja u Domu zdravlja KS.

- Imamo više prijava na zapošljavanja u Domu zdravlja. Postupamo još uvijek po istim pravilima – naveli su iz Ureda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.