AVAZ NA LICU MJESTA

SDA: Događaj ispred Narodnog pozorišta je prava sramota

Smatramo da je ova vlast potpuno nesposobna da zaštiti ustavno-pravni poredak građana Kantona Sarajevo i da svojim (ne) djelovanjem vrši diskriminaciju

Piše: N. Ćorović

27.6.2022

Sa današnje pres-konferencije ispred NPS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nakon održanog performansa "Together" koji je organizovan kao drugi dio internacionalnog Art Festivala Zvrk ispred Narodnog pozorišta Sarajevo na trgu Susan Sontag, a koji je zaprepastio mnoge građane, Kantonalna organizacija SDA održala je pres-konferenciju.


Podsjetimo, glumci Leja Jurišić i Marko Mandić koji su izvodili performans skoro potpuno goli su kažnjeni.

- Mi smo stranka koja poštuje zakone ove zemlje. Smatramo da je ova vlast potpuno nesposobna da zaštiti ustavno-pravni poredak građana Kantona Sarajevo i da svojim (ne) djelovanjem vrši diskriminaciju.

Događaj koji se desio ispred Narodnog pozorišta je prava sramota, neka Vlada KS plati štetu koju je nanijela našim građanima. SDA nije homofobna stranka niti je ikad bila. Mi ne zagovaramo uskraćivanje ljudskih prava. Neka se Vlada KS dobro zapita, tražit ćemo ostavku pojednih ministara i direktora NPS Dine Mustafića - kazao je šef kluba zastupnika SDA Mahir Dević.


Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić rekao je da je ono što se desilo pred pozorištem čista organizacija sodomije.

- Javnost i građani Kantona Sarajevo su bili uznemireni scenama koje su imali priliku da vide. Taj performans koji se izvodio meni je čista sodomična manifestacija na javnom mjestu.

Lično i ispred stranke SDA kazat ću da ne podržavam performans koji traje 6 sati, gdje dvoje ljudi urinira jedno po drugom, grozota. I da ganja naše žene, majke, sestre, ovo je čisti nemoral, a policija gleda i ne poduzima ništa. SDA i klub zastupnika vam obećava građani KS nećete više nikad doživjeti da gledate ovakve scene - kazao je Haris Zahiragić zastupnik SDA u Skupštini KS i dodao:

- Vlast u KS želi pomjeriti granice u ovom društvu. Odgovornost je na Ministarstvu kulture, ukoliko nije onda je na direktoru NPS Dini Mustafiću. Ovo što se danas predstavlja kao umjetnost, nećemo prihvatiti. Poštujemo ako neko hoće da radi tu, pa i u NPS-u, može u zatvorenom prostoru i neka gleda ko hoće.

Zastupnika SDA Jasmina Biščević-Tokić je rekla da se slaže sa svojim kolegama Devićem i Zahiragićem.

- Dodat ću da taj dan nismo imali omogućen prijevoz, naša djeca nisu mogla otići ni do Doma zdravlja jer su ulice bile zatvorene. Scene sa performansom pred pozorištem govore da je nemar Vlade KS kulminirao - kazala je ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.