ŠEF KLUBA ZASTUPNIKA SDA

Neistinita tvrdnja Devića: Obustava saobraćaja na dan održavanja Povorke ponosa nije uticala na transport i ukop umrlih osoba

Znate li da taj dan pokopna društva nisu bila u stanju da mrtve iz mrtvačnica prevoze i da se obave obredi pokopa i dženaza u Kantonu Sarajevo, izjavio je Dević dva dana nakon Povorke ponosa

Dević: Iznio neistinitu tvrdnju. Screenshot / N1

Istinomjer

30.6.2022

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Mahir Dević je na pres-konferenciji KO SDA održane 27. juna, dva dana nakon Povorke ponosa, iznio neistinu kada je rekao kako obustava saobraćaja na dan održavanja Povorke ponosa uticala na transport i ukop umrlih osoba.

- Znate li da taj dan pokopna društva nisu bila u stanju da mrtve iz mrtvačnica prevoze i da se obave obredi pokopa i dženaza u Kantonu Sarajevo - izjavio je Dević na spomenutoj pres-konferenciji.





Neistinita tvrdnja

Tragom njegove izjave, Istinomjer je kontaktirao KJKP Pokop d.o.o. od kojeg je zatražio informaciju o tome da li su izmjene u saobraćaju, do kojih je došlo 25.6.2022. godine zbog održavanja Povorke ponosa, na bilo koji način uticale na obavljanje transporta i ukopa preminulih osoba na teritoriji Kantona Sarajevo.

- U vezi Vašeg upita da li su izmjene u saobraćaju 25.06.2022 godine uticale na promjene datuma ukopa preminulih osoba, mogu reći da pomenute izmjene nisu na bilo koji način uticale na ukop preminulih osoba na grobljima kojima upravlja KJKP Pokop. Prema prethodno utvrđenom rasporedu za subotu, 25.06.2022 godine, na groblju Bare zakazana i realizovana su dva ukopa, a na groblju Vlakovo šest - naveli su iz KJKP Pokop d.o.o za "Istinomjer".

Identičan odgovor je bio iz Jedilera i Bakija, koji su naveli kako Povorka ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ni na koji način nije uticala na transport i ukop umrlih osoba.

- Nije došlo do promjene u datumu i terminima ukopa, ali smo imali problema vezano za prevoz umrlih. Obzirom da su vozači išli sporednim putevima, vožnje su trajale duže, te su morali dosta ranije kretati na radne zadatke - navodi se u odgovoru pokopnog društva Bakije za "Istinomjer".

Podsjetili na situaciju iz 2015. godine

Iz Istinomjera su, u kontekstu tvrdnje zastupnika Devića, podsjetili na situaciju iz 2015. godine, kada je iz Ministarstva saobraćaja KS saopćeno da će na dan dolaska pape Franje "biti odgođene sahrane i dženaze". Tog 6. juna 2015. godine pogrebna društva morala su se obratiti MUP-u KS koji je obezbjeđivao pratnju ili davao upute za prevoz umrlih do prostorija pokopnog društva. U tom periodu, premijer Vlade KS bio je Elmedin Konaković, tada član Stranke demokratske akcije.

S obzirom na sve okolnosti i potvrde iz KJKP Pokop, Bakije i Jedileri, Istinomjer je tvrdnju zastupnika Devića da "pokopna društva nisu bila u stanju da mrtve iz mrtvačnica prevoze i da se obave obredi pokopa i dženaza u Kantonu Sarajevo, ocjenjuje neistinitom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.