SARAJEVO

Ministar Vranić posjetio Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH: Planirana nabavka vrijednih uređaja

Nastavit ćemo pružati finansijsku, ali i bilo koju drugu vrstu prodrške radu ove ustanove, koja je od iznimnog značaja za naše građane, poručio je Vranić

Haris Vranić i Aida Đozo

Foto: Avaz


Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof.dr. Haris Vranić posjetio je danas Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, te održao sastanak sa direktoricom ovog Zavoda prim.dr. Aidom Đozo. 

Tema sastanka je nabavka uređaja za testiranje krvlju prenosive bolesti metodom single Nucleic acid testing – NAT, ali i aparata za ispitivanje agregacije i adhezije trombocita u ukupnoj vrijednosti od oko pola miliona KM sredstava obezbjeđenih Budžetom Kantona Sarajevo.

Pomenuti uređaju su jako značajni u transfuzijskoj medicini jer podižu razinu sigurnosti krvi koja će se klinički primijeniti. Na ovom sastanku bilo je govora o incijativi koju je Ministarstvo zdravstva KS uputilo prema Zavodu zdravstvenog osiguranja KS o načinu usaglašavanja federalnih i kantonalnih propisa u dijelu definisanja lica koja su oslobođena participacija u troškovima zdravstvene zaštite.

Na kraju posjete, ministar Vranić je obišao prostorije Zavoda za transfuziju, gdje se uvjerio u besprijekoran proces rada.

- Nastavit ćemo pružati finansijsku, ali i bilo koju drugu vrstu prodrške radu ove ustanove, koja je od iznimnog značaja za naše građane - naglasio je ministar Vranić.

NA VRH

Podijeli članak na