INICIJATIVA ZASTUPNIKA

Skupština KS usvojila inicijativu o pristupu zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti za povratnike

Inicijativu potpisuju Mahir Dević (SDA), Zvonko Marić (SBB), Igor Stojanović (SDP), Elvis Vreto (NIP) i Vibor Handžić (NS)

Skupština usvojila inicijativu grupe zastupnika. SCREENSHOT

S. S.

6.7.2022

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je Inicijativu koja se tiče pristupa zdravstvenoj, boračko-invalidskoj i socijalnoj zaštiti lica koja su se iz KS vratila u prijeratna prebivališta.

Inicijativu potpisuju Mahir Dević (SDA), Zvonko Marić (SBB), Igor Stojanović (SDP), Elvis Vreto (NIP) i Vibor Handžić (NS).

Predviđanje finansijskih sredstava

- Pozivajući se na Poslovnik Skupštine Kantona Sarajevo, a imajući u vidu upite povratničke populacije sa područja opštine Srebrenica, izrečene u vezi s problematikom pristupa zdravstvenoj, boračko-invalidskoj i socijalnoj zaštiti, kao članovi Radne grupe koja je radila na izradi Zakona o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a 'Srebrenica' i zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, upućujemo zajedničku inicijativu s više zahtjeva i prijedloga prema nadležnim institucijama - navodi se u dokumentu.

Inicijativom se zahtijeva informacija o primjeni Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta i utrošenim sredstvima za ispunjenje obaveza koje ovim Zakonom imaju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo

Potpisnici Inicijative zahtijevaju da se prilikom izrade Prijedloga Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu po posebnim linijama predvide finansijska sredstva u sva tri nadležna ministarstva koja će osigurati provođenje zakonskih obaveza iz Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

Hitna obuka svih službenika

Od nadležnih ministarstava traže da se izvrše sve potrebne izmjene podzakonskih akata koje će omogućiti adekvatnu primjenu ovog propisa uz dužnost da Skupštinu Kantona Sarajevo izvijeste u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative o preduzetim mjerama u tom pravcu.

On pomenutih ministarstava traže da provedu hitnu obuku svih službenika i službenica koji dolaze u kontakt s građanima, kako bi imali razumijevanje o pravima i obavezama iz Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

Od Vlade Kantona Sarajevo zahtijevaju da pripremi program informisanja lica koja ispunjavaju uslove za pristup pravima iz Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta i da se u pisanoj formi očituje o zahtjevima ove inicijative i obavijesti javnost o sadržaju tog očitovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.