NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Skupština KS: Okerić pokrenuo inicijativu za sufinansiranje najma stanovanja za mlade bračne parove

Kako je naveo, ovo bi bio još jedan od poticaja za rast nataliteta i stvaranje ambijenta za razvoj porodice kroz novu politiku stambene podrške, koja može obuhvatiti sve nove mlade bračne parove

Okerić: Oko 13 posto mladih u KS stambeno se osamostalilo. Vlada KS

E. Ć.

6.7.2022

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo prihvaćena je inicijativa predsjedavajućeg Elvedina Okerića za sufinansiranje najma stanovanja za mlade bračne parove koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost kupovine stambenog prostora.

Zastupnička inicijativa upućena je prema Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, a prema prijedlogu sufinansiranje bi trebalo uraditi uz adekvatne kriterije koje će propisati Ministarstvo.



Broj sklopljenih brakova u padu

Kako je predsjedavajući Okerić naveo u obrazloženju, inicijativa je u skladu s trajnim opredjeljenjem za dosljednu implementaciju progresivnih natalitetnih politika, između ostalog i za direktnu pomoć u rješavanju stambenog pitanja mladih bračnih parova, a tiče se i implementacije zaključka koji je predložio na Tematskoj sjednici o mladima Skupštine KS i koji je jednoglasno usvojen.

Kako je potcrtao predsjedavajući Okerić, broj sklopljenih brakova dugi niz godina u Kantonu Sarajevo u kontinuiranom je padu, a stambena samostalnost mladih u BiH je na niskom nivou, pri čemu ni KS nije u puno boljoj situaciji.

Podrška rješavanju stambenog pitanja mladih

- Prema prethodnim istraživanjima, oko 13 posto mladih u KS stambeno se osamostalilo. Pozdravljam dosadašnje napore resornog Ministarstva u oblasti stambenog zbrinjavanja mladih i velike iskorake koje je napravilo i u iznosu sredstava i u broju riješenih zahtjeva u odnosu na prethodnih period.

Ovu inicijativu upućujem kao dopunu i nastavak tog procesa, da u podršci rješavanju stambenog pitanja mladih, pored onih koji su u finansijskoj situaciji da steknu vlasništvo nad stambenim prostorom, obuhvatimo sufinansiranjem najma i one koji to nisu, a u velikom su broju - obrazložio je predsjedavajući Okerić.

Kako je dodao predsjedavajući, ovo bi bio još jedan od poticaja za rast nataliteta i stvaranje ambijenta za razvoj porodice kroz novu politiku stambene podrške, koja može obuhvatiti sve nove mlade bračne parove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.