REAKCIJE

Forto: Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao i hiljade drugih firmi!

Nije tačno da to ima ikakve veze s mojim političkim angažmanom, ili da spada u domen sukoba interesa

Forto: Tražit ću od Ureda da ispita radi li se o sukobu interesa. Avaz

Piše: E. Ma.

6.7.2022

Firma u vlasništvu Izeta Forte, oca premijera Kantona Sarajevo i predsjednika Naše stranke, Edina Forte, jedna je od onih koje su dobile poticaje s ciljem saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa od strane Vlade Kantona Sarajevo

Povodom, kako je naveo, kleveta o firmi oca, oglasio se i premijer KS.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

1. Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao i hiljade drugih firmi koje su aplicirale za pokrivanje minimalnih doprinosa s ciljem očuvanja radnih mjesta. Javni poziv je sproveden po jasno utvrđenim propisima za sve pravne subjekte koji su zabilježili pad prihoda. Firma u vlasništvu mog oca dobila je u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom navratu 13.398 KM, čime je osiguran kontinuitet radnih mjesta 11 uposlenika. Nije tačno da to ima ikakve veze s mojim političkim angažmanom, ili da spada u domen sukoba interesa.


Fortina objava na društvenim mrežama. Screenshot

2. Firma mog oca postoji od 1988. godine. Iako je firma u svom višedecenijskom uspješnom poslovanju radila i značajan broj projekata vezanih za Kanton Sarajevo, prilikom mog dolaska u Vladu donijeli smo porodičnu odluku da se firma više ne prijavljuje na tendere koji su na bilo koji način vezani za KS. To je za nas bila jednostavna odluka temeljena na našoj etici. Moja porodica trpi direktnu štetu zbog mog političkog angažmana za razliku od uobičajene prakse da porodice profitiraju od političkog angažmana svojih članova. Upravo zato što toj praksi stajemo u kraj dolazi do ovakvih prljavih klevetničkih napada.

3. Dovodeći u vezu poslovanje firme sa mojim političkim angažmanom pojedini mediji ugrožavaju poslovanje višedecenijski uspješne firme koja će zaštitu potražiti na sudu.

Svjestan sam da se u nedostatku stvarnih afera oponenti okreću kreiranju lažnih.

Zato ću odmah lično od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom zatražiti da ispita ovaj slučaj i utvrdi radi li se o sukobu interesa - naveo je Forto na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.