VLADA KS

Data saglasnost na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS

Uvažavajući porast cijena roba i usluga, osnovna plaća državnih službenika i namještenika uvećava se za 5 posto

Darja Softić-Kadenić. VLADA KS

A. O.

14.7.2022

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala je saglasnosti na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, te ovlastila premijera Edina Fortu da u ime Vlade potpiše ovaj ugovor.

Kako je na današnjoj sjednici objasnila ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić, Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS istekao je 1. aprila ove godine, nakon čega se pristupilo pregovorima za zaključenje novog između predstavnika Vlade KS i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS. Nakon održanih pregovora, pregovarački timovi su usaglasili tekst ovog ugovora.

Uvažavajući porast cijena roba i usluga, osnovna plaća državnih službenika i namještenika uvećava se za 5 posto. Odredba Kolektivnog ugovora kojom se omogućava ovo povećanje je svjesno formulirana na način da obuhvata isključivo državne službenike i namještenike, te da se ne primjenjuje na nosioce izvršne i zakonodavne vlasti – članove Vlade i zastupnike u Skupštini KS, niti direktore samostalnih upravnih organizacija.

Osim toga, stvorene su pravne pretpostavke za primjenu člana 41. stav 10. Zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo u vezi sa nagrađivanjem državnih službenika i namještenika na osnovu ocjenjivanja njihovog rada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.