ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Nekolicina građana na protestima ispred Vlade KS, obratili im se Forto i Delić

Hoćemo pitku vodu i zdrav zrak za našu djecu, uputili smo četiri zahtjeva, naveo je Tokić

Piše: N. Ć.

21.7.2022

S današnjeg okupljanja ispred Vlade KS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Nekolicina građana okupila se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog odnosa vlasti prema vodozaštitnim zonama.

Kako je rekao Sejfudin Tokić, ako se usvoji nova odluka ukupna površina vodozaštitne zone smanjuje se skoro tri puta i za gradnju se otvaraju 282 hektara zemljišta vodozaštitne zone.

- Hoćemo pitku vodu i zdrav vazduh za našu djecu. Ovo je prvi protesst upozorenja i formulisali smo četiri zahtjeva, a to su zabrana gradnje na na Igmanu i Bjelašnici za sve objekte koji nemaju okolinsku i vodno dozvolu. Drugi zahtjev je zaustavljanje eksploatacije šuma na Igmanu i Bjelašnici, treće je da se ne dozvoli da vodozaštitna zona smanji nego da se bolje obezbijedi. Četvrti zahtjev je da se povedu sudsku procesi ptoziv osoba koji su napravile ekocid nad Igmanom i Bjelašnicom - naveo je Tokić.

On je pojasnio da je povod današnjeg protesta odluka Vlade KS koja je 16. jula obzanila dio novog Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje" i dala rok od četiri dana za dostavljanje primjedbi i komentara.

Prema Nacrtu odluke ukupna površina vodozaštitne zone se smanjuje sa oko 46.000 hektara na svega 16.095 hektara.

On je istakao da je neohodna  nova odluka da se konačno zaustavi ubrzano smanjivanje vodozaštitne zone i ugrožavanje sarajevske pitke vode uprkos propisima.

- Samo što ovo nije odluka koja nam je potrebna. Ako se usvoji ovakva odluka -širom se otvaraju vrata uništenju vode koju Sarajevo pije. - kazao je Tokić.

Okupljenim građanima obratili su se premijer KS Edin Forto i ministar privrede KS Adnan Delić.

Forto je rekao da nema saznanja da je dozovoljeno nelegalno priključivanje na Bjelašnici i Igmanu, te je pozvao građane da mu dostave informacije. 

Delić je rekao da žele da zaštite vodu, šumu, prirodu. On je rekao da žele zaustaviti i nelegalnu gradnju u vodozaštitnoj zoni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.