SAOPĆENJE

Objavljen javni poziv: Nastavak besplatne sterilizacije pasa i mačaka u Sarajevu

Program se provodi potpuno besplatno i po prvi put se realizuje ove godine na području Kantona s iznosom većim od pola miliona maraka

Ovaj javni poziv nastavak je realizacije ovog programa koji je započet u maju ove godine. ILUSTRACIJA

A. O.

27.7.2022

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas na web stranici javni poziv veterinarskim stanicama s područja Kantona Sarajevo za nastavak aktivnosti besplatne sterilizacije/kastracije, vakcinacije, dehelminizacije i identifikacije pasa i mačaka.

Ovaj javni poziv nastavak je realizacije ovog programa koji je započet u maju ove godine.


Dodatna sredstva

- Zbog velikog interesovanja građana, kako smo i obećali, obezbijedili smo dodatna sredstva, kako bi se realizacija ove aktivnosti nastavila. U prvom krugu, sredstva u iznosu od 98.000 KM su potrošena rekordno brzo, tako da smo sada obezbijedili dodatnih 460.000 maraka za veterinarske stanice koje prođu javni poziv - kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Naveo je da je po prethodnom javnom pozivu prava na dodjelu sredstava ostvarilo devet veterinarskih stanica, od kojih osam privatnih i Kantonalna veterinarska stanica kojima su sredstva raspodijeljena u ravnomjernim iznosima.

- Sredstva za ovu aktivnost se dodjeljuju iz Programa utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarske preglede i kontrolu, a namijenjena su za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane. Shodno ovom Programu, sve veterinarske stanice koje zadovoljavaju uvjete konkursa imaju jednaka prva na jednak iznos sredstava za njegovu realizaciju - pojasnio je ministar.


Druga polovina avgusta

Program se provodi potpuno besplatno i po prvi put se realizuje ove godine na području Kantona s iznosom većim od pola miliona maraka, a glavni cilj je humana depopulizacija pasa i mačaka bez vlasničkog staranja na gradskim ulicama, kao i smanjenje potraživanja koja Kanton isplaćuje za odštete građanima, zbog ujeda pasa bez vlasničkog staranja.

Javni poziv otvoren je narednih 15 dana, a nastavak aktivnosti planiran je po završetku konkursne procedure, najkasnije u drugoj polovini avgusta ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.