POMOĆ DJECI

Svjetski poznati ortoped u posjeti Općoj bolnici: Radit će više kompleksnih operacija

Elbatrevi je nagrađen na mnogim međunarodnim konferencijama

Ljekari sa gostom. OPĆA BOLNICA

A. O.

28.7.2022

Egipatski ortoped Jaser Elbatrevi (Yasser Elbatrawy), jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka ortopedske hirurgije, posebno poznat po operaciji produženja i rekonstrukcije ekstremiteta ,a koji vodi Međunarodni centar za produženje i rekonstrukciju udova CICLLR u Kairu, boravi u dvodnevnoj posjeti Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo.

Elbatrevi , zajedno sa medicinskim timom ove zdravstvene ustanove na čijem je čelu prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, radit će više kompleksnih operacija, djeci koja boluju od teških deformiteta donjih ekstremiteta .



Prvi operativni dan

Na početku prvog operativnog dana, koji je počeo jutros, a nastavlja se i sutra, prof. Gavrankapetanović se zahvalio uvaženom gostu na njegovom angažmanu i naporu da pomogne najmlađim pacijentima. Istakao je da se radi o vrlo zahtjevnim operativnim zahvatima i najosjetljivijoj populaciji kakva su djeca.

Ovo je veliki dan za naše pacijente i našu bolnica jer se radi o svjetskom stručnjaku koji vodi Međunarodni centar za produženje i rekonstrukciju ekstremiteta u Kairu gdje dolaze pacijenati iz cijelog svijeta, posebno SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije, Njemačke, Španije i Japana, kao i iz svih zemalja Bliskog istoka i Mediterana, a on je našim pacijentima došao na noge.

U ekipi koja je danas radila operacije uz Elbatrevija i prof. Ismeta Gavrankapetanovića bili su i dr. Elma Vukotić, dr. Džemila Abazović, dr. Lejla Muminagić, dr. Alija Džeko (specijalizant), anestetičar Meliha Nogo i instrumentari Enes Gorčević i Emin DŽakmić.


Biografija ortopeda

Elbatrevi je radio tri godine sa poznatim specijalistima za produžavanje ekstremiteta: s Mauricijom Kataganije (Mauriziom Catagnijem), koji je Ilizarov hirurg i osnivač ASAMI-ja, Udruženja za proučavanje i primjenu metoda Ilizarova u kojem je stekao stipendiju ASAMI dvije godine s Drorom Paleijem (Paleyjem), Džonom Hercenbergom (Johnom Herzenbergom) i Kevinom Tetsvortom (Tetsworthom), Univerzitet Merilend (Maryland), Balitomr (Baltimore), MD, SAD, gdje je studirao za doktorsku diplomu iz operacija produženja udova i rekonstrukcije i stipendiju Univerziteta Merilend (Maryland) u pedijatrijskom LLR i korekciji deformiteta kostiju; četiri mjeseca u Institutu Ilizarov, Kurgan, Sibir, 2000. godine gdje je stekao naprednu diplomu hirurga Ilizarov.

Elbatrevi je nagrađen na mnogim međunarodnim konferencijama. Naime, on je dobio nagradu za najbolji istraživački rad o LLR od organizacija kao što su SICOT (Pariz, Francuska, 2001.) i European Conference on Trauma Surgery (Eurotrauma) (Gratz, Austrija, 2007.).

Univerzitet Al-Azhar mu je uručio priznanje Univerzitetski štit za njegovu značajnu ulogu u promociji Univerziteta u svijetu.


Prvi operativni dan u bolnici. OPĆA BOLNICA

Najmlađi ljekar

Bio je najmlađi ljekar (sa 29 godina) koji je 1997. godine dobio Državnu poticajnu nagradu za svoj istraživački rad i objavljivanje u međunarodnim časopisima.

Bio je asistent na predmetu ortopedije na Medicinskom fakultetu za djevojčice na Univerzitetu Al-Azhar.

Elbatrevi je izabran za generalnog sekretara Drugog međunarodnog kongresa o vanjskoj fiksaciji u oktobru 2007. u Kairu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.