RETROAKTIVNO OD 1. MAJA

Hota-Muminović: Vlada KS nudi povećanje plate od sedam posto za radnike u srednjem obrazovanju

Ovo bi do sada bilo najveće povećanje plaće u jednoj godini za radnike u obrazovanju, rekla je ministrica Hota-Muminović

Naida Hota-Muminović. VLADA KS

A. O.

4.8.2022

Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo od 13. juna do 14. jula 2022. godine pregovarao je sa Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Prema riječima ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović, tokom pregovora su postignuta mnoga poboljšanja radničkih prava u odnosu na važeći Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo. 


Uređena prava

Preciznije i povoljnije su uređena prava kod privremenih i povremenih poslova, plaće za pripravnike, sistematskih pregleda, prekovremenog rada, periodičnih povišica, naknada, godišnjeg odmora i druga prava.

- Kada je u pitanju član koji se odnosi na koeficijente za isplatu plaće, ponudili smo povećanje plate za sedam posto. Napominjemo da je početkom ove godine dato i povećanje od pet posto, što bi ukupno za ovu kalendarsku godinu iznosilo 12 posto. Isto povećanje već se primjenjuje za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo i to od 01. maja 2022. godine, te smo ponudili navedeno povećanje uz retroaktivnu primjenu od 01. maja 2022. godine i za radnike u srednjem obrazovanju. Ovo bi do sada bilo najveće povećanje plaće u jednoj godini za radnike u obrazovanju - rekla je ministrica Hota-Muminović.

Kada su u pitanju otežani uslovi rada, Pregovarački tim Vlade je spreman napraviti povećanje postotaka i iste ujednačiti sa djelatnošću predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja.

- Na jednom od sastanaka ponudili smo da Sindikat da prijedlog koja bi grupa radnika ili koji bi poslovi iz djelatnosti srednjeg obrazovanja trebali biti dodatno prepoznati u članu 66. kojim se definišu otežani uslovi rada. Pregovarački tim Vlade tražio je i izmjenu člana 16., odnosno da Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos donosi ministar nakon prethodne saglasnosti Vlade i uz konsultacije sa Sindikatom umjesto dosadašnje saglasnosti Sindikata. Spremni smo za nastavak pregovora u augustu uz napomenu da Vlada neće pregovarati u septembru, tj. u predizbornom periodu - dodala je ministrica.


Važeći kolektivni ugovor

Djelatnost srednjeg obrazovanja ima važeći kolektivni ugovor do kraja septembra 2022. godine, a čije važenje se produžava za još 90 dana u slučaju nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora što garantuje da primjena postojećih prava radnika u srednjem obrazovanju nikako neće biti dovedena u pitanje do kraja 2022. godine.

- Vlada je ponudila povećanje plate kakvo radnici u obrazovanju nisu do sada ostvarili unutar jedne budžetske godine. Ovu ponudu napravili smo u želji da poboljšamo standard prosvjetnih radnika, ali i uz oprez kako ne bismo ugrozili ukupno funkcionisanje budžeta Kantona Sarajevo. Pitanje da li radnici u djelatnosti srednjeg obrazovanja trebaju biti više plaćeni od radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju, što je bio zahtjev pregovaračkog tima Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture, za nas nije sindikalno pitanje, već konceptualno i o tom pitanju prvo treba diskutovati cjelokupna obrazovna zajednica, a potom se to pitanje može eventualno uredilti kroz kolektivne ugovore - istakla je ministrica.

Poručila je da će Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje nastaviti sa poboljšanjima ukupnog ambijenta unutar kojeg se odvija odgojno-obrazovni proces.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.