BOLJI DANI

Posjetili smo Zemaljski muzej: Prvi korak ka trajnom rješenju problema

Zadovoljni smo posjetom, nadamo se da će se vratiti vrijeme prije pandemije kada smo imali i više od 100.000 posjetilaca, kaže Marić

Zemaljski muzej: Dobra posjeta. Avaz

Piše: S. Padalović - D. Raunić

6.8.2022

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine zadovoljni su posjetama u ovoj turističkoj sezoni. Kako su nam rekli prilikom naše posjete ovoj instituciji, posjetioce posebno oduševljava novi odjel „Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba“.

Problem finansiranja Muzeja je djelimično riješen, zahvaljujući potpisivanju ugovora s Univerzitetom u Sarajevu, međutim status Muzeja još uvijek nije određen.



Konačni cilj

- Stvari su se pomakle naprijed zahvaljujući potpisanom ugovoru, kojim je Muzej postao naučno-nastavna baza UNSA-e. Na taj način omogućen je dio finansiranja. Ne možemo reći da su riješeni svi naši problemi, ali napravljen je prvi korak ka naprijed, jedan od mnogih koji će nas dovesti do konačnog cilja. Mi i dalje nemamo siguran godišnji budžet, ali smo sretni zbog potpisanog ugovora i idemo korak po korak - istakla je Ana Marić, kustosica i zamjenica direktora Muzeja.


Marić: Sretni zbog potpisivanja ugovora. Avaz

Broj turista u ovoj najstarijoj kulturnoj instituciji u zemlji još nije kao što je bio u pretpandemijsko vrijeme. Tada je broj posjetioca prelazio više od 100.000.

- Moramo istaći da smo sretni zbog trenutne situacije i da je posjećenost dosta dobra. Naročito je povećan broj gostiju od maja i juna, kada smo imali organizirane i školske posjete iz cijele BiH, što je nekako stara praksa i tradicija - navela je Marić.

Izložbom „Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba“ zvanično su otvoreni novi odjeli Muzeja, zahvaljujući tome predstavljen je i prvi stalni postav prethistorijske izložbe. 

Predmeti koji privlače i bh. građane i strance. Avaz

Oni koji su već posjetili muzej ponovo dolaze kako bi pogledali postavku koja je otvorena prošle godine, a koja prikazuje razvoj duhovne i materijalne kulture s današnjeg prostora Bosne i Hercegovine.

Djeca i dalje najviše vole odjeljenje za prirodne nauke, odjel s biljkama i životinjama, ali ni drugi odjeli ne ostavljaju i bh. građane i strance ravnodušnim.

Djeca najviše vole odjeljenje za prirodne nauke. Avaz

- Trenutno su otvorene tri stalne postavke. Odjel za etnologiju je privremeno zatvoren zbog opsežnih sanacijskih radova, ali u skorijoj budućnosti posjetioci će imati priliku da ponovo pogledaju i ovu postavku - istakla je Marić.

Cijene ulaznica

Neizvjesna situacija Muzeja zahtijevala je konkretno rješavanje velikih problema s kojima se ova institucija suočavala dugi niz godina.

Riješen je dio problema s finansiranjem, otvorena je nova postavka i novi radovi na odjelu etnologije su u toku. Regulirana je i cijena ulaznica, odraslim osobama cijena karte iznosi osam KM, dok za đake, studente i penzionere iznosi dvije KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.