NOVA ZANIMANJA

Meliha Abdulahović: Mnogi žele promijeniti svoju struku zbog odlaska vani

Trenutno najviše upisanih polaznika imamo za CNC operatere, medicinske sestre i tehničare, pa nakon toga za kuhare, konobare,, kaže direktorica Ustanove za obrazovanje odraslih

Abdulahović: Svaka tri mjeseca upisni rok. Avaz

Piše: N. Ćorović

27.8.2022

Osim egzodusa bosanskohercegovačkih građana u zemlje inozemstva, gdje je pomama za zanatskim radnicima, ali onima medicinske struke, i u našoj državi došlo je do promjene na tržištu rada te su sve cjenjeniji poslovi keramičara, zidara, frizera... 

Zbog toga mnogi žele promijeniti svoju struku, a tu im je na usluzi Ustanova za obrazovanje odraslih "Nova zanimanja".

Osnovni cilj ove ustanove je osigurati pristup obrazovnom procesu široj društvenoj zajednici. Kazala je ovo, između ostalog, u razgovoru za „Avaz“ direktorica Meliha Abdulahović.



Edukacija odraslih

Ustanova „Nova zanimanja“ pomaže zaposlenima koji imaju specifične potrebe za stjecanjem novih vještina i kompetencija, odraslima koji su odustali od obrazovanja tokom formalnog ciklusa, ali imaju želju da se vrate u obrazovni proces, ali i nezaposlenim, odraslim osobama koje stječu prvo zanimanje te svima onima koji žele unaprijediti znanja i vještine, kao i boračkoj populaciji.

- Mi se bavimo prekvalifikacijama, edukacijom, obukom odraslih osoba, a bitno je da su osobe punoljetne. Svi programi koje nudimo akreditirani su od resornog ministarstva. Dosta je polaznika koji pohađaju obuku da bi otišli van zemlje, mada i kadar koji je već zaposlen i nema diplomu, a dolazi iz naše zemlje, dobiva mogućnost da se kvalificira i ostane na radnom mjestu. Ima i onih koji žele naći bolji posao i sebi osigurati bolju budućnost tako što će promijeniti zanimanje. Svaka tri mjeseca imamo upisni rok. Ciklus teče, a čim se sakupi određeni broj zainteresiranih, krećemo s obukom. Trenutno najviše upisanih polaznika imamo za CNC operatere, medicinske sestre i tehničare, pa nakon toga za kuhare, konobare, a dosta ih je zainteresirano za kraći period obuke - kazala je Abdulahović.


Radna mjesta

Stručnjaci u Ustanovi „Nova zanimanja“ omogućavaju pojedincima da steknu kako generalna znanja, koja nisu usko specijalizirana za djelatnost kojom se oni bave i kao takva se mogu koristiti za druge vrste poslova, tako i specifična, direktno primjenjiva na njihovom radnom mjestu.

Abdulahović je istakla da polaznici nakon završenog pohađanja obuke dobiju uvjerenje da su osposobljeni za zanimanje kojim se odluče baviti.

S većinom sarajevskih općina potpisani su ugovori o saradnji, a Abdulahović je pojasnila ko se može prijaviti na obuku i šta nudi ova ustanova.

- Prije svega, naš ugovor se prvenstveno odnosi na boračku populaciju. Svi zainteresirani koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih mogu aplicirati za jedan od naših programa. Jedino što se ne finansira jesu kursevi i medicinska struka, sve ostalo što nudimo polaznici mogu završiti besplatno, naprimjer, obuku za CNC operatera, kuhara, konobara, rukovodioca građevinskim mašinama... Puno je programa i sve zavisi šta naši polaznici žele. Javni poziv je u pripremi, a polaznici se već mogu javiti. Uspješnu saradnju imamo s općinama Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, a ove godine prvi put sarađujemo i s Općinom Ilidža - rekla je Abdulahović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.