TUŽNA GODIŠNJICA

Sjećanje na tragično stradalu djecu u Čekaluši

Od ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine poginulo je pet građana

Piše: E. Ma.

2.9.2022

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas je obilježena 30. godišnjica od pogibije nevino stradalih civila u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

Od ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine, u Ulici Čekaluša kod broja 33, poginulo je pet građana, od kojih je troje djece, a dvoje je teško ranjeno.

Na mjestu stradanja nevinih sugrađana porodice stradalih i predstavnici vlasti su ispred spomen-ploče položile cvijeće i minutom šutnje te učenjem Fatihe odale dužnu počast u znak trajnog sjećanja na naše nastradale sugrađane.



Bilo je zatišje, bez pucanja

U ime Općine Centar cvijeće su položili Adis Adilović i Nejra Čengić iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Kako su naveli svjedoci tog dana, zbog posjete američkog izaslanika Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucanja. Djeca su iskoristila takvu rijetku priliku da izađu iz skloništa i u dvorište zgrade na pomenutoj adresi. Prva granata ispaljena na ovo područje pala je u baštu obližnje džamije „Čekaluša“ koja graniči sa dvorištem, samo dva metra od mjesta gdje su sjedila nastradala djeca: Adnan Hodžić (12) i njegov brat Mirza (11), Vedran Štimac (12), Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (32), dok je dvoje djece teško ranjeno: Vedrana Lukačević (danas je 60 posto invalid) i Vanja Štimac (danas je 100 posto invalid).

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica se zahvalio na dolasku kako bi se obilježila još jedna godišnjica stradanja najmlađih stanovnika Sarajeva.


Stradali njihovi vršnjac

– U ovo dvorište je agresor kao i nebrojeno puta tokom opsade grada ispalio granatu i ubio pet mladih osoba, a više njih teško ranio. Danas se obraćam posebno najmlađima koji su došli danas na ovo mjesto gdje su stradali njihovi vršnjaci. Draga djeco i ovoliko godina nakon završetka rata nastavljena je agresija na našu mladost i pamet drugim sredstvima. Vaša najbolja borba u današnje vrijeme je da što bolje učite i postanete obrazovani ljudi, jer tada vam neće neprijatelji ove države moći ništa učiniti i vi ćete voditi ovu zemlju u bolju budućnost - poručio je Grabovica prisutnima.

Današnjem polaganju cvijeća i odavanju dužne počasti nevino stradalim sugrađanima također su prisustvovali i učenici Srednje zubotehničke škole u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.