ODLUKE

Može li vlast u Kantonu Sarajevo trajno riješiti veliki problem: Uskoro uspostavljanje registra i proširenje azila za pse

Najviše štete nanose ilegalni pansioni kojima je cilj samo zarada i neodgovorni građani koji ih puštaju na ulice, kaže Ramić

Psi se provukli ispod ograde u Pionirskoj dolini i napali krdo jelena. Facebook

Piše: N. Ć.

12.9.2022

Gladni psi lutalice prokopali su rupu ispod ograde u Pionirskoj dolini i napali krdo jelena. U napadu koji se desio prošle sedmice, nažalost, stradalo je lane, a ovaj potresni slučaj samo je još jedan od dokaza velikog problema u Kantonu Sarajevo. U posljednje vrijeme velike su pritužbe građana, iz brojnih naselja, na povećan broj pasa lutalica na ulicama.

Iz brojnih udruženja za zaštitu životinja upozorili su da lokalne vlasti jedine i mogu osigurati provođenje zakonskih mjera za sistemsko i humano rješavanje ovog problema.



Način registracije

Reagirala je i vlast u KS i najavljeno je da će uskoro biti donesena odluka o uvjetima držanja životinja opasnih po ljude, načinu registracije i postupanja s neregistriranim i prekobrojnim psima i mačkama, odnosno o uspostavljanju registra vlasničkih pasa te proširenju azila za pse.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, kantonalni ministar privrede Adnan Delić organizirao je tematski sastanak s nadležnim institucijama i predstavnicima udruženja za zaštitu životinja o temi uspostavljanja dvosmjerne komunikacije i saradnje svih zainteresiranih strana s ciljem humanog zbrinjavanja pasa bez vlasničkog staranja i jačanja opće sigurnosti u oblasti javnog veterinarskog zdravlja.

Kontaktirali smo portparola „Rada“ Mirzu Ramića, koji nam je pojasnio da se svaka aktivnost Higijenskog servisa u sklopu ovog preduzeća provodi prema pozivu, rješenju ili dopisu od građana, policije ili inspekcije kako bi se izvršilo neškodljivo uklanjanje agresivnih, napuštenih i bolesnih pasa lutalica s javnih površina.


Ramić: Humano postupanje. Avaz

- Naš jedini zadatak jeste da uklonimo pse i nakon toga ih predamo u veterinarske stanice. Bitno je naglasiti da su radnici prošli obuku za humano hvatanje pasa, kao i to da su sva korištena oprema i sredstva rada prema pravilniku i zakonu o zaštiti životinja - rekao je Ramić.


Učestala pojava

Prema njegovim riječima, problem predstavljaju neodgovorni i nesavjesni građani koji zbog nemogućnosti držanja pse puštaju na ulice, kao i to da ih uhvaćene udomljavaju da bi ih ponovo vratili na ulice.

- Vrlo često se dešavaju situacije gdje radnici hvataju jednog psa, ili više njih po četiri do pet puta. Jedan od faktora koji dovode do povećanja broja napuštenih agresivnih i bolesnih pasa na javnim površinama je i pojava ilegalnih pansiona, gdje pojedinci iz finansijske koristi uzimaju pse koje kasnije puste na ulice. U posljednje vrijeme zabilježene su prijave od građana gdje viđaju nepoznata vozila koja u noćnim satima ispuštaju pse na ulice, kao i učestala pojava prebacivanja pasa iz općine u općinu - naveo je Ramić.

Najveći problem jesu pojedinci koji sprečavaju radnike da izvršavaju svoje dužnosti rastjerujući pse, zatim verbalno i fizičko nasrtanje na radnike, što otežava situaciju i prolongira uklanjanje takvih pasa s javnih površina, dodao je Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.