30. GODIŠNJICA

Sjećanje na heroje koji su na brdu Žuč dali svoje živote za BiH

U septembru 1992. godine vođena je bitka za zaustavljanje agresora koji je intenzivno pokušavao da probije linije odbrane boraca Armije Republike BiH i tako otvori put prema Sarajevu

Na spomen-obilježju Muji Šejti položeno cvijeće. E. Muračević

Piše: Es. M.

18.9.2022

U organizaciji Udruženja Ratnih vojnih invalida i Udruženja logoraša općine Vogošća, danas je na brdu Žuč održana manifestacija obilježavanja 30. godišnjice bitke poznate kao "živi štit" na Žuči.

Program obilježavanja započeo je okupljanjem učesnika manifestacije ispred Spomen- obilježja šehidima Ugorskog kod "Šabanove kuće", a nakon pohoda na brdo Žuč, nastavljen na lokalitetu "Tri bukve" gdje se održao historijski čas, proučen Jasin i položeno cvijeće na spomen-obilježju Muji Šejti.

- Na ovom prostoru u septembru 1992. godine vođena je bitka za zaustavljanje agresora koji je intenzivno pokušavao da probije linije odbrane boraca Armije Republike BiH i tako otvori put prema Sarajevu - rekao je Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća.



Hido: Požrtvovanost branitelja. E. Muračević

U svojoj nemoći da slomi otpor boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, agresor se koristio i "živim štitom" od prinudno zatočenih Bošnjaka koje je držao u svojim logorima. No, namjere neprijatelja su osujećene zahvaljujući hrabroj požrtvovanosti branitelja. U tim borbama poginulo je pet boraca Armije Republike BiH među kojima je bio i kapetan Mujo Šejto, posthumno, 1993. godine, odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

Ranjena je i Fadila Odžaković Žuta, koja je nakon dva dana preminula u bolnici. Ovoj heroini posthumno je, 1993.godine, dodijeljeno ratno priznanje "Zlatni ljiljan", a godinu kasnije odlikovana je i "Ordenom Zlatnog grba sa mačevima".


Mujo Šejto i Fadila Odžaković Žuta. Arhiv

Sedam boraca je ostalo na okupiranoj teritoriji. Njihovi posmrtni ostaci su kasnije ekshumirani. Teže i lakše je ranjeno 68 boraca. U "živim štitovima", od 18. do 23. septembra, tokom ovih borbenih dejstava poginulo je 15, a teže ili lakše ranjeno 36 logoraša.

Tridesetogodišnjicu pogibije Fadile Odžaković Žute sutra će obilježiti Udruženje "Prva slavna-viteška brigada". Oni će obići mezarje "Lav" gdje je ukopana ova heroina, a potom na Orliću, na mjestu pogibije nje i njenih saoboraca, održati čas historije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.